6.4 C
Den Haag
zaterdag, december 9, 2023

High standard

Onze edities

COLUMN Raymond de Mooij

GMW advocaten

De namen van de betrokkenen zijn gefingeerd

De funk-rock formatie Red Hot Chili Peppers en ska-band The Specials traden in juni op in Nederland. De bandleden strijken tijdens hun tours graag neer in Amsterdam, waar geestverruimende middelen op ieder straathoek verkrijgbaar zijn. ‘’You have a high standard of living’’, verklaarde de zanger van de Peppers zijn voorliefde voor ons land. Waarbij hij het woord ‘high’ benadrukte. De frontman van The Specials rookte op het podium de ene na de andere joint. ‘’Any questions?’’, vroeg hij het publiek. Ik moest er wel om lachen. Helaas kleven er aan het vrijgevochten sfeertje waarop wij ons graag voorstaan ook forse nadelen. Nederland wordt inmiddels beschouwd als een zogenaamde narcostaat. Minister van justitie Yesilgoz reisde vorige maand af naar Italië om daar te leren van de maffia-aanpak. 

De afgelopen decennia maakte ik de ontwikkelingen mee van zogenaamde drugszaken in de civiele rechtspraak. Ik doel dan op gehuurde woon- en bedrijfsruimten die als uitvalbasis voor handel in soft- en harddrugs worden gebruikt. Aanvankelijk werd met name de teelt van hennep als relatief onschuldig beschouwd. Pas toen woningcorporaties wezen op de miljoenenschade die zij leden als gevolg van brand en lekkages, kantelde het beeld bij de rechters. Steeds vaker werden huurovereenkomsten ontbonden indien handelshoeveelheden drugs werden aangetroffen. Toch blijft het wringen. Het ‘achterdeur-beleid’ van de overheid, waarbij het gebruik van drugs en de verkoop van softdrugs is toegestaan, maar het produceren en de inkoop ervan niet. Een typische polderaanpak.

Inmiddels zie je af en toe in de rechtspraak bewegingen, waarbij de klok twintig jaar lijkt te worden teruggedraaid. Een gerechtshof verbood eind 2021 de ontbinding van een huurovereenkomst onder meer omdat een huurster zich had verweerd met de stelling: ‘dat ze alleen voor een klein kindje moet zorgen, dat nergens anders heen kan, dat ze depressieve klachten heeft en een lastige relatie heeft met haar ex-partner’. Een ander gerechtshof vond in 2020 dat de aanwezigheid in een huurwoning van 234 pony-packs met cocaïne, 71 gram hasj, 269 gram hennep en een zak met pillen geen reden was om de huurovereenkomst met de bewoner te ontbinden.  

Ik ben bang dat wij bij gebrek aan een consistent overheidsbeleid en eenduidige rechtspraak een narcostaat zullen blijven. Maar wel één met ‘a high standard of living’

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..