12.3 C
Den Haag
woensdag, oktober 22, 2025

Gastrovino voor wining & dining en dan: naar de Mercato

Onze edities

Oorspronkelijk was het pand een sluiswachtershuis, omgeven door zeewater. Elk schip dat vanaf de Noordzee Den Haag wilde binnenvaren, moest hier wel langs. Nu is het knap gerenoveerde historische gebouw in de Scheveningse haven het flagship van Gastrovino. Op het terras van Gastrovino Scheveningen praten zakenpartners Damiano Piacenza en Menno Lieuwens over de geschiedenis, de formule en de voorziene groei van Gastrovino (die inmiddels is ingezet).

Het is eind augustus en het middagzonnetje schijnt vrolijk. De schuifpui van de serre van Gastrovino Scheveningen staat open. Binnen zijn het restaurant en de wijnbar gevestigd. Jay Smid, de winedirector van Gastrovino Scheveningen is er aan het werk.

Hij en zijn team wonnen in 2023, ’24 en dit jaar de Wine Spectator Award. Met een twinkeling in zijn ogen laat Lieuwens de prijzen zien. De award of excellence wordt toegekend aan winebars met een grote diversiteit aan wijnen van hoge kwaliteit licht hij toe. ‘Kijk, dit is onze Wijnbijbel.’ In het boek van formaat staan alle wijnen van de winebar met omschrijvingen. Veel wijn komt uit Italië, Frankrijk en Spanje zijn goed vertegenwoordigd, maar ook namen uit nieuwe wijnlanden zoals Chili komen voor. ‘Ze passen goed bij de gerechten uit de mediterrane keuken,’ aldus Lieuwens.

Voetballen

Piacenza en Lieuwens kennen elkaar van kindsaf, groeiden op in dezelfde Haagse straat, vertellen ze onder de parasol. ‘We waren een jaar of 7 en voetbalden met elkaar,’ haalt Piacenza op. ‘We gingen naar dezelfde voetbalclub, dezelfde  school, deden samen examen op de middelbare school en we gingen allebei naar de Haagse Hogeschool.’ Daarna scheidden hun wegen tijdelijk. Piacenza ging aan de slag in restaurant La Liguria aan het Noordeinde dat zijn vader in 1980 opende. Lieuwens ging aan de studie.

De twee ontmoetten elkaar later weer en werden in 2012 compagnons in ‘Wines & Spirits’, wijnimporteur voor de Nederlandse horeca. Arjan Rosendaal is de derde partner in Gastrovino. Over compagnons gesproken: ‘Sinds heel kort hebben we in de Scheveningse Gastrovino de gebroerders Westdijk erbij als compagnons,’ wil Piacenza graag even benoemen.

Mercato  

Achterin de Gastrovino is de delicatessenzaak Mercato geopend. ‘Hammen, kazen, wijn, olijfolie,’ wijst Piacenza aan. ‘Alles wat je in het restaurant en de wijnbar proeft, kan je hier kopen.’

Het servies waarop het eten in het restaurant wordt geserveerd, is eveneens te koop. De handgemaakte en  vrolijk beschilderde borden, kopjes en kommetjes van aardewerk komen uit Umbrië zegt Piacenza. ‘Ze worden exclusief voor de winkels van Gastrovino gemaakt.’

Groei

Sinds Piacenza en Lieuwens in 2019 met Gastrovino zijn begonnen, groeide het aantal aangesloten winkels in het land van twintig naar 35. ‘Wij openden de Gastrovino in the Mall in Leidschendam. En we hebben deze Gastrovino op Scheveningen. Deze Gastrovino dient als voorbeeld voor winkeleigenaren die zich hebben aangesloten of zich willen aansluiten,’ legt Piacenza uit. ‘Het hoofdkantoor van Gastrovino zit bovenin dit pand.’  

De kantoorruimte is ’s avonds te huur voor vergaderingen en feestelijke bijeenkomsten.

Gastrovino-formule en historie

De ondernemer legt uit dat Gastrovino al heel lang bestaat. Om exact te zijn sinds 1932. Het was een coöperatie voor de import van wijn en delicatessen voor winkels in Nederland.

Nog steeds importeert Gastrovino wijnen, maar de coöperatie anno nu denkt verder dan de traditionele winkel, zegt Piacenza. ‘Een ondernemer met een wijnzaak of een delicatessenzaak kan zich bij ons aansluiten. De winkeleigenaren worden dan mede-eigenaren van Gastrovino, zij zijn geen personeel. Gezamenlijk bepalen wij de inkoop en de prijzen. De Gastrovino-vestigingen bestaan uit een volledige wijn- of delicatessenzaak met eventueel daarbij horeca. Dat is de formule. Zo kunnen gasten na de lunch naar de winkel. Wat ze hebben gegeten, kunnen ze dan kopen voor thuis. ‘ Alle Gastrovino’s hanteren deze formule.

‘In Hilversum was een wijnwinkel bij Gastrovino aangesloten,’geeft Piacenza als voorbeeld. ‘Op een gegeven moment kon de eigenaar het pand van de buurman aankopen. Dat heeft hij gedaan en hij heeft dat pand omgebouwd tot wijnbar en een ondersteunende keuken. Nu heeft hij een wijnzaak met horeca. In Enschede heeft de eigenaar van een delicatessenzaak er een lunchroom met proeverijen bij geopend. De laatste tien nieuwe Gastrovinovestigingen zijn direct begonnen met de combinatie van retail en horeca.’

Ondersteuning

Vanuit Scheveningen kunnen de ondernemers in het land ondersteuning krijgen bij de bedrijfsvoering. ‘In alle winkels is kennis over de hammen, kazen, de wijnen, aanwezig. Onze leden delen deze kennis met elkaar.’

Speciaal daarvoor organiseert Gastrovino inspirerende ledendagen. Daarnaast is er eens per jaar een ledenreis naar de producenten. Dit jaar gaat de reis naar een wijnmaker in Zuid-Afrika. Eerder gingen de leden al naar Duitsland, Frankrijk en was er een tripje naar een kaasproducent in Noord-Holland. Zo ontwikkelen winkeleigenaren niet alleen hun kennis, maar ook hun gevoel bij een product.

Doel

De groei van Gastrovino is stormachtig geweest, maar ze zijn er nog niet. Het doel is om door te groeien naar 75 winkels in 2030. ‘Mijn droom is dat we honderd winkels hebben als we in 2032 100 jaar bestaan,’ biecht Piacenzi op.

https://www.gastrovinolaliguria.nl/scheveningen   

Laatste nieuws

Epic Properties – makelaar aan de Costa Blanca

Voor persoonlijke, duidelijk en professionele bijstand Door de coronapandemie liep hij vast aan de Spaanse Costa Blanca. Dat terwijl Peter...

Lees ook..