6.4 C
Den Haag
zaterdag, december 9, 2023

Is de huurprijs van uw winkel- of horecaruimte wel juist?

Onze edities

Annemarie A.S. Wiesmeier-van der Brugge, Advocaat huurrechtspecialist

Brugrecht Advocaten

s23486-236-van-443

Het kan, met name voor huurders, lonend zijn uw huurprijs onder de loep te nemen. De huurprijzen van tijdens de economische crisis gesloten huurovereenkomsten zijn vaak lager dan de huurprijzen van voor de crisis. Als gevolg van deze marktontwikkelingen kan het zijn dat uw huur niet meer passend is en aangepast kan worden.

Zowel de huurder als de verhuurder kan een voorstel tot huurprijsaanpassing doen. De huurprijs kan voor het eerst worden gewijzigd na het verstrijken van de eerste huurperiode en vervolgens mag de huurprijs eenmaal per vijf jaar worden herzien.

Als partijen er in overleg niet uitkomen dan kunnen zij gezamenlijk een deskundige – b.v. bedrijfshuurmakelaar – aanwijzen. Lukt dat niet, dan kan de rechter verzocht worden een deskundige aan te wijzen. Die zal dan een nadere huurprijs vaststellen op basis van de gemiddelde huurprijzen van vergelijkbare bedrijfspanden ter plaatse zoals die zijn betaald in de afgelopen vijf jaar, de zogenaamde referentieperiode.

Accepteert een van de partijen deze nadere huurprijs niet, dan kan men naar de rechter. Die zal dan een nieuwe huurprijs bepalen en de ingangsdatum ervan.

De nieuwe huurprijs zal gelden, ofwel per een in overleg overeengekomen datum, danwel vanaf het moment van het indienen van het verzoek tot het aanwijzen van een deskundige bij de rechter, danwel vanaf de datum van dagvaarden in de huurprijsvaststellingsprocedure. Wilt u meer weten of heeft u juridisch advies nodig, neemt u dan contact met me op voor een eerste vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..