3.3 C
Den Haag
maandag, december 4, 2023

Bedrijfsopvolging en belasting

Onze edities

Michaël Lentze, Notaris en Registermediator,

Ellens & Lentze, Notariaat en Mediation

lentze_7692

Bij iedere ondernemer komt er een moment dat het stokje moet worden doorgegeven.

Bij veel (familie)bedrijven kan de opvolger in het gezin worden gevonden. Bij het vinden van een opvolger spelen vele zaken. Is de beoogd opvolger geschikt, wil de huidige ondernemer nog een rol spelen (eventueel op de achtergrond), kan de overdracht worden gefinancierd?

Helaas komt het voor dat de overdracht geen keuze meer is omdat de ondernemer komt te overlijden. Naast de zojuist genoemde vragen komt dan ook nog eens de belastingdienst voor een bijdrage.

Ingeval van overlijden maakt de onderneming deel uit van de nalatenschap. Dus zal er erfbelasting verschuldigd zijn. Voor een kind geldt dat € 20.148,= is vrijgesteld.

De eerstvolgende € 121.903,= is belast met 10% erfbelasting. Alles daarboven met 20% erfbelasting.

Wanneer bijvoorbeeld een oudste zoon een onderneming met een waarde van € 2 miljoen erft, is de heffing van de erfbelasting

€ 383.779,=. Dit zou de continuiteit van de onderneming in gevaar kunnen brengen.

Gelukkig is er de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Deze regeling kan een gedeeltelijke vrijstelling van de vererving van ondernemingsvermogen betekenen.

Tot € 1 miljoen is 100% vrijgesteld. Daarboven geldt een vrijstelling van 83%.

Ook bij het schenken van de onderneming of van aandelen kan de BOR worden toegepast. Zeker in een familiebedrijf kan een beroep op de BOR in de aangifte erfbelasting aantrekkelijk zijn. Uiteraard hangt er aan de BOR wel een paar voorwaarden die u goed met uw notaris/fiscalist moet doornemen.

Dit jaar is er een aantal gerechtelijke uitspraken gedaan over de bedrijfsopvolgingsregeling. In een aantal situaties oordeelde de rechter dat de BOR ruimer kon worden toegepast.

Op Prinsjesdag maakte het kabinet een wetswijziging bekend die onbedoelde verruiming van de BOR weer moet repareren. Deze wetswijziging zal met terugwerkende kracht gelden vanaf 1 juli 2016. Het kabinet reageert hiermee op die gevallen waarvoor de BOR niet is bedoeld.

In het kort zorgt deze reparatiewetgeving er dus voor dat de uitleg en de werkwijze zoals de Belastingdienst die hanteert wettelijk wordt vastgelegd. De overerving van familiebedrijven blijft beschermd.

Advies

Het is altijd verstandig om vooruit te kijken en na te denken over uw toekomst. Hoe wilt u uw bedrijfsopvolging regelen? Heeft u geschikte kandidaten in het vizier? Wat u ook doet, regel het op tijd en win de juiste, actuele, informatie in.

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..