2 C
Den Haag
vrijdag, december 8, 2023

Even voorstellen…de trainers van Max Health aan de Vliet, Rik Stolk

Onze edities

Rik Stolk (25) uit Voorburg is fitnessinstructeur, personal trainer en hij leidt elke zondagmorgen een bootcampgroep bij Max Health Club aan de Vliet. Zelf fitnest hij ook vijf dagen per week. ‘Ik kan het niet laten, zonder fitness ben ik niet blij. En mijn vriendin ook niet.’

Eigenlijk dankzij een knieblessure waarvoor hij naar de fysiotherapeut ging, is Stolk als professional in de sportwereld beland. Die blessure liep hij op door te vaak verkeerd te landen na een sprong tijdens basketbal. Terwijl die sport zijn hart juist had gestolen. 

“Ik sport van kinds af aan,’’ zegt Stolk. “Ik begon met korfbal, maar dat bleef bij een dagje; die sport was voor mij teveel stilstaan. Daarna heb ik gevoetbald, maar dat werd hem ook niet.’’ Bij de derde sport was het raak: Basketbal. De dynamiek spreekt hem aan: “Je rent, je stopt, je draait, je springt.’’ 

Stolk beoefent de sport vanaf zijn 10e zo enthousiast dat hij op zijn 15e knieproblemen krijgt. “De fysiotherapeut gaf mij oefeningen waardoor ik vanaf mijn 16e wekelijks aan fitness deed.’’ Hij is 19 als hij met vrienden weer gaat basketballen, maar zijn knie blijft een heikel punt. “Hoe ouder ik werd, hoe meer ik ging fitnessen. Op mijn 20e stopte ik met basketbal. Nu fitness ik vijf keer per week.’’

Laboratorium

De sportman volgt aanvankelijk laboratoriumonderwijs. Tijdens zijn stage in het derde jaar weet hij zeker dat hij geen laborant wilde worden: “Je zit 8 tot 9 uur in het laboratorium. Dat is niets voor mij. Ik stopte met de opleiding en nam een tussenjaar. Omdat ik sporten zo leuk vond, ben ik mij gaan inlezen en heb daarna de opleiding tot fitnessinstructeur gevolgd.’’

Het sporten zit blijkbaar in de genen: Zijn broer is sportdocent en ook een oom ging naar de sportacademie. Tijdens de stage van zijn fitness opleiding krijgt Stolk bevestigd dat hij goed zit: Uit de stage volgt een aanbieding voor een contract op de health club aan de Westvlietweg, de voorloper van Max Health Club. Als Max Health Club de club overneemt, gaat het personeel ook mee en zo ook  Rik Stolk.

Direct contact

Stolk houdt van zijn werk op de health club. Het directe contact met de klant, verschillende mensen leren kennen en samen met de klanten doelen bereiken zijn de elementen waarvan zijn bloed sneller gaat stromen. “Op een health club kan je mensen motiveren, doordat je ze kent. Ik vind het leuk om klanten intensief te begeleiden op hun trainingen en te zien hoe zij zich ontwikkelen.’’

Daarnaast geeft hij bootcamps. “Elke zondagmorgen train ik een groepje van zo’n tien mensen. Zonder spullen. Vanaf de parkeerplaats joggen we richting de sportcomplexen rond de health club en maken we gebruik van bijvoorbeeld bankjes. Geen training is dezelfde. Soms rennen we en doen we op drie plekken vier of vijf oefeningen. Soms maak ik een klein circuitje. ’’

De bootcamplessen blijken geliefd: “Zelfs met regen komen de deelnemers opdagen.’’ Lachend: “Ik snap het zelf ook niet.’’

In de toekomst wil de bevlogen sportcoach de opleiding Toptrainer A, B en C volgen. “Daarmee ga je de verdieping in en werk je meer sportgericht,’’ zegt de fitnessinstructeur. Maar voorlopig zet Stolk zich maximaal in voor de sporters bij Max Health Club aan de Vliet. 

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..