2.5 C
Den Haag
dinsdag, december 5, 2023

Even kort over zaken en partners – Michaël Lentze

Onze edities

lentze_7692Trots stapt de man uit zijn Peugeot 404. “Uit 1973. Mooi is ze, hè? Het is mijn beste en langste relatie ooit!” Wat volgt is een lang verhaal over relaties en zaken dat me aan het denken zet.

Onze relaties in het zakelijk leven lijken soms verdacht veel op de relaties in ons privéleven. En de woorden die we gebruiken om over materiële dingen, zoals een oldtimer, te praten kunnen heel persoonlijk zijn. In ieder geval zijnde meest succesvolle relaties gebaseerd op eerlijkheid en duidelijke afspraken. Zien wat er is, en niet slechts wat er zou kunnen zijn.

Dat blijkt ook dagelijks in onze mediationpraktijk, waar zowel zakelijke als niet-zakelijke partners afspraken maken voor de tijden waarin ze elkaar niet meer zo goed begrijpen.

Als het serieus wordt

Stel dat u een geschikte zakenpartner hebt gevonden. Wat is er dan voor nodig om die goede sfeer tussen u beiden in stand te houden? Want het moet niet alleen goed gaan met het nieuwe bedrijf, het moet ook gewoon gezellig blijven.

Het begint allemaal met het maken van goede, heldere afspraken waar beide partners zich in kunnen vinden. Wat verwacht ik van jou en wat verwacht jij van mij? En daarna zoomt u steeds verder in op de bedrijfstechnische, de juridische en de financiële kant van uw nieuwste zakenavontuur.

Pre-mediation kan dan heel verhelderend zijn. Door samen te kijken naar ieders verwachtingen en wensen, kunnen eventuele uiteenlopende visies al vroeg in het traject weer op het juiste spoor gezet worden. Bespreek en leg vast in het vennootschapscontract of de aandeelhoudersovereenkomst wat u doet als een van u te maken krijgt met een ziekte, relatieproblemen of een overlijden waardoor het werk in het gedrang komt. Een levenstestament kan in zo’n situatie voor zowel uw zakenpartner als de mensen thuis bijvoorbeeld een goede houvast zijn.

Maak duidelijk wat u moet doen als een investeerder zich terugtrekt. Maar ook hoeveel u elke maand als inkomen uit de onderneming haalt en welke investeringen u zelf nog verwacht. En wat doet u als er niet eens genoeg inkomen is om uw eigen salaris uit te betalen tijdens die eerste opstartmaanden bijvoorbeeld?.

Door in pre-mediation dergelijke afspraken vast te leggen, voorkomt u veel narigheid als er in de toekomst wel een conflict ontstaat. Het ligt dan immers al vast hoe u met een, mogelijk onoverkomelijk, meningsverschil om zal gaan.

Samen een bedrijf opstarten omvat dus veel meer dan de statuten opstellen. Maar dat weet een doorgewinterde ondernemer natuurlijk al lang. Kijk maar eens naar uw privérelaties en wat u hebt geregeld om die ook in de toekomst goed te laten verlopen. Of, in het slechtste geval, om die relaties goed af tekunnen ronden. Die afspraken gelden ook voor uw zakenpartner.

Eerst daten

Leer uw zakenpartner dus echt kennen voordat uw nieuwe bedrijf officieel geopend wordt. Zodat u zeker weet dat het werk gewoon doorloopt als u even tijd nodig hebt om aan uw oldtimer te besteden.

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..