3.1 C
Den Haag
maandag, december 4, 2023

Dress Red Day in het HagaZiekenhuis

Onze edities

Per jaar overlijden wereldwijd meer vrouwen dan mannen aan hart- en vaatziekten. Om hiervoor aandacht te vragen bij het publiek is het HagaZiekenhuis in Den Haag op maandag 29 september actief tijdens de jaarlijkse ‘Dress Red Day’. Door iedereen op te roepen op deze dag rood te dragen en uit te nodigen voor de gezondheidsmarkt en lezing in het HagaZiekenhuis.

“Met de Dress Red Day ondersteunen wij de actie van de Hartstichting,” vertelt cardioloog Els Olde Bijvank van het HagaZiekenhuis. Zij is gespecialiseerd in vrouwen met hartklachten. Tevens is zij voorzitter van de werkgroep Gender van de Nederlandse Vereniging van Cardiologie. “De werkgroep houdt zich bezig met onderzoek naar vrouwen en hartklachten. Als we kijken naar het ontstaan van hart- en vaatziekten, de risicofactoren en de verschillende ziektebeelden, dan zijn er tussen mannen en vrouwen duidelijke verschillen. Door meer onderzoek te doen bij vrouwen begrijpen we deze verschillen beter en kunnen we daardoor nog betere, veiligere en effectievere zorg leveren.”

Risicofactoren en verschillen

“Roken en suikerziekte zijn zwaarder wegende risicofactoren voor vrouwen dan voor mannen,” legt Olde Bijvank uit. “Er zijn ook vrouwspecifieke risicofactoren zoals zwangerschapsvergiftiging en een vroege overgang waarbij er een hoger risico is op het ontstaan van aderverkalking. Vrouwen communiceren anders dan mannen, ze zijn eerder geneigd hun klachten te relateren aan stress. Dat kan invloed hebben op de geleverde zorg, waardoor zowel onder- als overbehandeling kan plaatsvinden. Mannen hebben vaker hartinfarcten door verstopping in een van de grotere kransslagaders. Vrouwen krijgen vooral na de overgang hartinfarcten, waarbij de kransslagaders vaker over een grotere lengte zijn vernauwd. Ook is er een verschil in het voorkomen van beroertes, hartfalen en ritmestoornissen.”

Signalen hartinfarct

De meest voorkomende klacht bij een hartinfarct is een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst die kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek. Ook kan dit samengaan met transpiratie, misselijkheid of braken. Vrouwen hebben vaker dan mannen last van moeheid, transpiratie en benauwdheid.

Welkom op maandag 29 september

  • Tussen 10.30 tot 16.00 uur bent u hartelijk welkom op de gezondheidsmarkt in de hal van HagaZiekenhuis, locatie Leyweg. U kunt hiervoor gewoon binnenlopen. U krijgt informatie over reanimeren, gezonde voeding, de verschillende hartonderzoeken en alarmnummer 112. En u kunt uw bloeddruk laten meten en genieten van een ontspannende stoelmassage.
  • Van 11.00 tot 12.00 uur geeft cardioloog Els Olde Bijvank een lezing in het Auditorium van het HagaZiekenhuis. U kunt zich via deze link hiervoor aanmelden. Kijk voor meer informatie op de website van het Hartcentrum

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..