-0.5 C
Den Haag
vrijdag, december 1, 2023

Column Michaël Lentze – Ellens & Lentze – Alleen verder, en toch blijven samenwerken

Onze edities

Veel ondernemers zijn gepassioneerde mensen. Ze hebben een goed idee en zetten alles op alles om dat succesvol uit te voeren. Met hun blik op de toekomst gericht, verliezen ze het heden niet uit het oog. Ze brengen veel tijd door op de zaak en werken hard om het bedrijf te onderhouden en het te laten groeien. Niet zelden is het de beste relatie die een ondernemer heeft…

Zowel een zakelijke relatie met een bedrijf, en de werknemers en collega’s of concurrenten die daarbij horen, als een persoonlijke relatie is dynamisch. Het gaat nooit alleen maar goed of slecht. Het schommelt. De verhoudingen in de zakelijke sfeer worden in de persoonlijke sfeer weerspiegeld en andersom.

Als een van die twee belangrijke relaties al een tijd niet meer soepel loopt, kan het een reden zijn om alleen verder te gaan. Te lang rondhangen bij de schuldvraag heeft weinig zin. Houd die ondernemersblik gericht op de toekomst: Hoe gaan we nu verder? Wat kan ik doen om alles weer op een goed spoor te zetten?

Mediation

Als u gaat scheiden ligt uw eerste prioriteit bij het gezin. Net als bij het opstarten of afwikkelen van zakelijke activiteiten, is het bij een scheiding noodzaak om de belangen van alle betrokken partijen in het oog te houden. Want ook als u gaat scheiden moet u goed met elkaar kunnen blijven samenwerken.

Een mediator kan als onpartijdige bemiddelaar helpen de oplossingen te vinden die het beste bij uw situatie passen. En een groot voordeel van een notaris-mediator is natuurlijk dat de gemaakte afspraken direct getoetst kunnen worden aan hun juridische haalbaarheid.

Het verplichte ouderschapsplan is daarbij een goed beginpunt. Hoe voeden we de kinderen op? Hoe communiceren we over de kinderen? Hoe verdelen we de weken? Maar ook ieders wensen over de financiën, het huis en uw zaak moeten besproken worden.

Gunstig

Als u met behulp van een mediator tot haalbare afspraken komt, is dat niet alleen gunstig voor uw privé-situatie. Ook uw bedrijf heeft daar baat bij. De kans dat de door u samen gemaakte afspraken nageleefd worden is namelijk vele malen groter dan dat door de rechter opgelegde verplichtingen nagekomen worden.

Kijk naar uw gezin en naar wat zij nodig hebben om na de scheiding goed verder te kunnen gaan. En kijk dan eens naar de juridische structuur van uw bedrijf. Bedenk welke consequenties een scheiding en daaruit voortvloeiend misschien een nieuwe rechtsvorm van uw bedrijf op uw toekomst kunnen hebben. Want u blijft verantwoordelijk voor de mensen om u heen. De kinderen natuurlijk, uw bedrijf en de medewerkers die daarvan afhankelijk zijn en uw ex-partner die misschien jarenlang onbetaald heeft meegewerkt aan uw succes.

Met een mediator voorkomt u een vechtscheiding en beschermt u uw gezin én uw bedrijf tegen onnodig geruzie of te hoge kosten. Natuurlijk hoop ik vooral dat u elkaar tijdens de feestdagen weer heeft herontdekt. En dat deze stappen niet nodig zijn. Ik wens u een mooi nieuw jaar!

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..