7.2 C
Den Haag
zaterdag, december 9, 2023

Column Derick Maarleveld – De aandacht voor mensen bepaalt de kracht van een bedrijf

Onze edities

“Mensen bepalen de kracht van een bedrijf.” Neem even de tijd en denk eens na over deze uitspraak. Wat denkt u van deze uitspraak? De Triodos Bank gebruikt deze in haar tv-commercials?  “Het is heel simpel. Alles wat je aandacht geeft, groeit!”

Als we deze twee inzichten combineren, dan wordt het een logisch dat het management van bedrijven er goed aan doen om veel aandacht te geven aan de ontwikkeling van haar personeel, waardoor het bedrijf groeit en bloeit. Permanente ontwikkeling van het personeel levert dus rendement op voor langere termijn. Zo eenvoudig is het!

Helaas,  in de praktijk is het niet zo simpel. Het management van vele bedrijven heeft de neiging haar aandacht te richten op het realiseren van korte termijn resultaten. Omzet, kostenbeheersing en winst is de eerste verantwoordelijkheid waar alle aandacht naar uitgaat. Dat is begrijpelijk, want zonder een gezonde winst & verliesrekening kan een bedrijf niet overleven en kan een bedrijf haar aandeelhouders niet tevreden stellen. Aandeelhouders die steeds meer korte termijn resultaten willen zien.  De dagelijkse strijd om klanten en omzet bepaalt dus vaak de agenda.

Door de waan van de dag ontbreekt de aandacht voor het ontwikkelen van de organisatie en van de mensen. Dat is niet verstandig. Juist de kwaliteit van de mensen in een bedrijf, het vertrouwen, de verantwoordelijkheden die zij krijgen en hun verbinding met de missie en de kernwaarden zijn bepalend voor succes op lange termijn. Door het verouderen van de kwaliteit van het personeel kan het bedrijf op een gegeven moment niet meer goed functioneren. Sluipenderwijs ontstaat er een situatie waarin de organisatie niet meer up-to-date is en daardoor ongezond is geworden, met alle gevolgen van dien.

Het zou dus verstandig zijn als bedrijven permanent aandacht geven aan de ontwikkeling van hun personeel, door zelfevaluatie en persoonlijke ontwikkelingsplannen. Bijvoorbeeld door het stimuleren van een mentoraat tussen oudere en jongere werknemers. Schenk aandacht aan permanente ontwikkeling, aan vernieuwing, ga op zoek naar persoonlijke balans en blijf  daardoor effectief.

Aandacht? Ja, want alles wat je aandacht geeft groeit!  Zo simpel is het!

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..