7.2 C
Den Haag
zaterdag, december 9, 2023

Column Michaël Lentze – Tijdelijk buiten gebruik

Onze edities

Als ondernemer bent u onbewust vaak meer betrokken bij elke stap die in uw bedrijf gezet wordt dan bij de mensen thuis, want daar wordt alles heus goed opgevangen. De schoonmaakster, de babysitter en de boekhouder staan altijd klaar. En als u een paar dagen de griep heeft, zorgt uw partner ervoor dat alles gewoon doorloopt. Zelfs als u onverhoopt komt te overlijden, staan uw wensen duidelijk in uw testament, toch?

Maar wie zorgt er voor uw bedrijf als u langdurig uitvalt, door een ziekte of een ongeluk? Wie stuurt de zaak dan aan, precies zoals u dat wilt? Kan uw bedrijf overleven zonder uw continue aandacht?

Het levenstestament op maat gemaakt
Een ondernemer moet altijd voorbereid zijn op onverwachte situaties die invloed kunnen hebben op het succes van zijn zaak. Stel dat u tijdelijk niet in staat bent om beslissingen te nemen, dan moet het bedrijf toch blijven functioneren. Uw afwezigheid mag immers geen invloed hebben op de bedrijfsvoering. Een levenstestament kan daar voor zorgen.

In het levenstestament legt u precies vast welke wensen u hebt, voor uw bedrijf, maar ook voor uw privéleven. Ook de bevoegdheden en de beperkingen van de levensexecuteur bepaalt u zelf. Door de zakelijke en persoonlijke belangen apart te benoemen voorkomt u veel verwarrende momenten, want stelt u zich voor dat uw levenspartner opeens uw bedrijf zou moeten aansturen bijvoorbeeld. Meestal worden er dan ook twee vertrouwenspersonen benoemd in het levenstestament. Eén die uw bedrijf tijdelijk zal leiden en één die uw privébelangen goed behartigt. Door al uw wensen en ideeën voor het bedrijf en uw naasten op te tekenen, behoudt u de regie, ongeacht uw lichamelijke of mentale situatie, want u blijft natuurlijk de baas, over uw bedrijf en over uw leven.

U kunt bijvoorbeeld een ondernemersvolmacht opnemen voor degene die in bepaalde situaties namens u zal handelen in het belang van uw bedrijf. Ook een aandeelhoudersvolmacht of een bestuurdersvolmacht kunnen geheel naar wens door u ingevuld worden.

En laat ook uw naaste omgeving weten wat uw specifieke wensen zijn, want in bepaalde gevallen wilt u misschien geen medische behandeling meer ondergaan. En wat moet er gebeuren met uw huis als u daar niet meer kunt wonen? Wie betaalt de rekeningen? Wie zorgt er voor de huisdieren tijdens een ziekenhuisopname?

Soms zijn de mensen in uw directe omgeving niet geschikt om als levensexecuteur op te treden, of misschien wilt u hen niet met die rol belasten. Informeer dan wat uw notaris voor u kan doen. Als ondernemingsrecht- én familierechtspecialist is hij op de hoogte van alle juridische mogelijkheden. Ook zal hij ervoor zorgen dat niet alleen uw zakelijke maar zeker ook uw privébelangen behartigd worden conform uw wensen.

Neem daarom samen met uw notaris de tijd om vast te leggen wat u wilt voor uw zaak en uw geliefden ingeval u tijdelijk uit de running bent. Dan kunt u zich weer met een gerust hart richten op een ondernemende toekomst.

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..