1.4 C
Den Haag
maandag, december 4, 2023

De smaak van … Leo van der Velde

Onze edities

Ieder nummer vragen we een bekend Haags persoon naar zijn of haar favoriete plekken in de Hofstad om te lunchen, dineren, borrelen en winkelen. Deze laten we Leo van der Velde, een rasechte Hagenees, aan het woord. Hij is redacteur voor AD Haagsche Courant en heeft zijn eigen pagina getiteld ‘Bij ons in Den Haag’.

Lunch

Als we Leo van der Velde mogen geloven heeft hij vaak weinig trek om in de middag uitgebreid te lunchen, aangezien hij vaak tot laat verslag doet van (zakelijke)feesten en dus diep in de nacht nog wat eet. Maar als hij ervoor kiest om een keer een goed broodje te eten, dan gaat hij graag naar Dopmeijer. “Mijn favorieten zijn het broodje bal, broodje rosbief en het broodje bloedworst met appel. Dat hebben ze nergens meer tegenwoordig. En Dopmeijer is heel Haags!”, vertelt Van der Velde. “Deze tent zit er al meer dan honderd jaar. Mijn opa haalde daar ook al zijn lunch. Dopmeijer is uniek en elke keer als ik daar ben vertel ik ze dat ze niets aan de zaak moeten veranderen. Het authentieke Haagse karakter geeft sfeer. Die moderne tenten vandaag de dag vind ik niets. Hier kun je rustig zitten, maar als je haast hebt neem je het broodje gewoon mee.”

Restaurant

Van der Velde vindt het belangrijk dat een eetgelegenheid een Haagse uitstraling heeft. Dat het een begrip is in de Hofstad. “Ik eet vaak buiten de deur op alle dure feesten met nette mannen in pak, dus ik ga niet vaak extra uit eten”, zegt Van der Velde. “Als ik met mijn vrouw uit eten ga doe ik dat in het bekende Indonesische restaurant Soeboer aan de Brouwersgracht. Mijn favorieten daar zijn de Ikan boemboe Bali (hete makreel), sambal goreng telor (hete eieren) en saté kambing. Heb ik écht heel veel trek dan kies ik voor een hele rijsttafel Soeboer. Minister president Mark Rutte komt hier ook vaak. Ik kom hem regelmatig tegen. Hij neemt altijd hetzelfde tafeltje, maar als ik hem zie dan knikken we vriendelijk naar elkaar en laat ik hem verder met rust. Hij zit daar in zijn vrije tijd.”

Borrel

Voor een lekkere bak koffie of verfrissend drankje heeft Van der Velde één plek die het wint van alle kroegen in Den Haag: Hathor op de Maliestraat. Ook dit café zit er al heel lang en is bekend in Den Haag en omstreken. “Het is een karakteristieke tent en ik kom er al sinds ik me heugen kan”, vertelt Van der Velde. “Er komen veel bekenden. Iedere donderdag om elf uur ’s avonds ga ik langs in de Hathor en men weet dat. Daarnaast kom ik regelmatig in Café 2005 en De Landman (beiden op de Denneweg). Het is belangrijk dat de sfeer goed is, daarom vind ik de bar van restaurant Sinjoor op het Noordeinde ook een fijne kroeg, omdat het echt Haags is.”

Kleding

Hoewel alle kroegen en eetgelegenheden favoriet zijn door de typisch Haagse sfeer, heeft Van der Velde geen kledingzaak die met stip op één staat in de Hofstad. Van der Velde: “Alles, van mijn sokken tot mijn boxer, koop ik in Amerika. In de zomer ga ik daar altijd vijf weken naartoe met mijn gezin. Ze hebben daar veel meer, voor minder. Ik ga met een lege koffer heen en kom met een volle terug!”

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..