6.8 C
Den Haag
maandag, april 29, 2024

Biz en parkmanagement ZKD:‘Veiligheid prioriteit’

Onze edities

Eindelijk heeft het bedrijventerrein ZKD in Den Haag Zuidwest het zo gewenste cameratoezicht gekregen. Dekkershoek is voorzien van camera’s. De verwachting is dat volgend jaar Zichtenburg en Kerketuinen volgen. ‘Dan nog zal veiligheid constante aandacht vragen,’ zeggen parkmanager Fokko Mellema en scheidend biz-penningmeester Peter Krijgsman.

De drie bedrijventerreinen Zichtenburg, Kerketuinen en Dekkershoek vormen samen het ZKD-bedrijventerrein. Het gebied ligt tegen de Lozerlaan en de wijk Loosduinen aan. Aan de andere kant wordt ZKD begrensd door de Meppelweg. De Escamplaan loopt tussen Dekkershoek en de andere twee bedrijventerreinen door. 

Elk bedrijventerrein heeft zijn eigen kenmerken. Zo heeft Dekkershoek relatief veel automotive en garages op het terrein. Op Zichtenburg is veel maakindustrie te vinden. Denk aan staalproducten en het vervaardigen van grote verpakkingsmachines en op Kerketuinen zitten met name veel autodealers. 

Op de hoek met de Meppelweg ligt aan de Zichtenburglaan een opvang voor mensen met een dubbele diagnose en midden op Zichtenburg doet een voormalig kantoorpand tijdelijk dienst als onderkomen voor arbeidsmigranten. Zo wordt er de laatste jaren ook een beetje gewoond, al is dat tijdelijk van aard.      

Na werktijd

Het hele ZKD-terrein barst overdag van de bedrijvigheid, maar na werktijd verandert de samenstelling van bezoekers er. Dat weet parkmanager Mellema als geen ander. Zijn bedrijf Security Field Lab is inmiddels zeven jaar gevestigd op ZKD en is gespecialiseerd in het beveiligen van bedrijventerreinen.

Mellema maakt op uiteenlopende tijdstippen zijn beveiligingsronde op het terrein. Hij weet precies wat er speelt. Daarnaast krijgt hij veel door van ondernemers. Maandelijks geeft hij zo’n honderd meldingen door aan de gemeente. 

In de klachten Top 5 van ZKD staat op nummer 1 zwerfafval van een op Zichtenburg gevestigde fastfoodketen. Op 2 straatraces, de derde veel gemelde klacht gaat over overlastgevers uit de daklozenopvang. Mellema licht toe: “De klachten gaan over bedelen, drugs dealen en gebruiken op straat.’’ Afval dumpen staat op de vierde plaats. Op nummer 5 staan klachten over ondermijning door het illegaal gebruik van panden. “Veiligheid heeft nog steeds prioriteit,’’ stelt Krijgsman aan tafel in het Security Field Lab. 

Cameratoezicht

Om de veiligheid op ZKD te verbeteren, pleitte Krijgsman zeven jaar geleden al namens de biz hartstochtelijk voor cameratoezicht. Zichtenburg en Kerketuinen hadden in die tijd net een opknapbeurt achter de rug: Het riool was vervangen, wegen vernieuwd en om het geheel wat op te fleuren waren bankjes en bloembakken geplaatst. De biz wilde bovendien dat de veiligheid verder werd verbeterd. Zo kwam het Security Field Lab van Mellema naar ZKD toe.

Mellema deed eerst onderzoek naar de stand van veiligheid op ZKD. “Samen met studenten zijn de hotspots aan de hand van zes thema’s in kaart gebracht.’’ 

De onderzoekers letten daarbij op de verkeersveiligheid, drugsgebruik, afvaldumping, autowrakken, illegaal gebruik van panden – ofwel ondermijning –  en de inrichting van de openbare ruimte. Bij dat laatste thema is gelet op de staat waarin het straatmeubiliar verkeert en of lantaarnpalen werken.

Weesauto’s

Uit het onderzoek zijn tientallen hotspots naar voren gekomen, zegt Mellema. Daarnaast viel het de onderzoekers op hoeveel auto’s voor lange tijd ongebruikt op parkeerplaatsen staan. Het zijn van die auto’s die iedereen wel eens tegenkomt in de stad: vies en soms ook omgeven door groen dankzij onkruid dat welig rondom het voertuig tiert.

“Wij telden 220 weesauto’s. Dat zijn auto’s die tenminste dertig dagen ongebruikt op een parkeerplaats staan,’’ legt Mellema uit. “Daarvan zijn er tussen de veertig en vijftig een wrak.’’ 

De weesauto’s irriteren; zij houden constant zo’n tweehonderd van de 1280 openbare parkeerplaatsen bezet. Dat is veel, stelt Mellema.

Het aantal zogenaamde langparkeerders blijft volgens hem door de jaren heen nagenoeg gelijk. Door allerlei oorzaken lukt het de lokale overheid steeds maar niet de wrakken permanent te verwijderen. Met een schuin oog kijken hij en Krijgsman naar Rotterdam. Daar lukte het wel de achtergelaten auto’s permanent van openbare parkeerplaatsen te plukken. 

“In de Spaanse Polder waren dit soort auto’s in kaart gebracht. De gemeente had er op een dag 78 verwijderd. Dat willen wij voor ZKD ook graag,’’ zeggen de parkmanager en de biz-penningmeester. Desnoods regelen zij de actie zelf wel. Als ze de medewerking van de gemeente maar krijgen. Het is niet onmogelijk dat die komt; medewerking van de gemeente is er uiteindelijk ook gekomen voor cameratoezicht. Want al heeft het wat voeten in de aarde gehad, sinds het begin van dit jaar zijn ze er: 32 camera’s op Dekkershoek.

Effect 

Mellema verklaart dat Dekkershoek het terrein is waar camera’s het meest nodig waren. En ze hebben het beoogde effect:  “Van de politie heb ik begrepen dat het aantal excessen is gedaald sinds de plaatsing van de camera’s,’’ aldus Mellema. “Nu dat is aangetoond, is het gemakkelijker het cameratoezicht uit te rollen over de rest van het bedrijventerrein. Ik kan de benodigdheden kopen. Technisch is het ook mogelijk. Wij zijn bezig het netwerk in orde te maken en we bepalen de posities voor de camera’s.’’

Mellema verwacht dat in het eerste kwartaal van volgend jaar Zichtenburg wordt voorzien van camera’s en Kerketuinen in het tweede of derde kwartaal.   Opgetogen is de parkmanager ook over de verkeersdrempels die er zijn gekomen om de verkeersveiligheid te verbeteren. 

Samenwerking

Hoewel de samenwerking met de gemeente wat betreft Krijgsman en Mellema vloeiender kan, zijn er belangrijke stappen gezet. Volgens hen is dat mede te danken aan de komst van een nieuwe stadsdeeldirecteur. “Zij werkt op een constructieve manier en onder haar zijn er goede stappen gezet en worden afspraken gemaakt en nagekomen.’’

Ze zijn blij met de effecten van alle inspanningen. Maar rustig achterover leunen is er niet bij. “Veiligheid is een punt van permanente aandacht. Bedrijven komen en bedrijven gaan. Daarom is het zaak altijd goed op te letten.’’ 

Laatste nieuws

Lees ook..