2 C
Den Haag
vrijdag, december 8, 2023

Veelzijdig bedrijventerrein ZKD constant in ontwikkeling

Onze edities

Er worden auto’s verkocht, verpakkingsmachines geproduceerd, maar er wordt ook gesport, gekookt in een van de kookstudio’s, en trams onderhouden. Het Haagse bedrijventerrein ZKD kent heel veel unieke bedrijven en is daarmee een belangrijk gebied voor de werkgelegenheid in de stad. Het terrein is continue in ontwikkeling.

ZKD telt 462 bedrijven waar 8620 werknemers emplooi op 56 hectare grond – dat is exclusief wegen – vinden. De laatste grote opknapbeurt voor het driedelige bedrijventerrein dateert alweer van meer dan tien jaar geleden. In 2010 werd het rioolstelsel vervangen, starten opnieuw aangelegd en werden er veel bomen geplant. Later zijn bloembakken geplaatst om de omgeving op te fleuren. Hier en daar zijn bankjes geplaatst die voor een vriendelijker uitstraling zorgen. 

Het bedrijventerrein ligt tussen de woonwijken Houtwijk, Loosduinen en Vrederust. Aan de zuidelijke kant loopt de Lozerlaan waarmee ZKD een optimale aansluiting heeft op de snelwegen richting Utrecht,  Amsterdam en Rotterdam.

Met veel toegangswegen heeft het gebied een open karakter. Dat is mooi, want openheid geeft een gevoel van toegankelijkheid en lucht. Aan de andere kant vraagt zo’n type terrein veel aandacht voor veiligheid.

Betrokken

De 462 ondernemers op het terrein zijn nauw betrokken bij hun werkomgeving. Zij hebben zich in 2012 verenigd in een biz. Op die manier zijn de ondernemers een volwaardige gesprekspartner voor de gemeente. 

Zaken als meer groen en schoon zijn in de eerste biz-termijn van vijf jaar de hot topics geweest. Groen geeft een vriendelijker uitstraling en draagt bij aan – en al is het maar klein stukje – verkoeling in de zomer. 

Schoon is belangrijk, ook voor de sociale veiligheid: Een terrein dat amper wordt onderhouden verloedert snel. Wat begint met zwerfvuil eindigt in een plek die uitnodigt tot de stort van groter vuil wat uiteindelijk kan leiden tot illegale praktijken die geen een ondernemer in de buurt wenst. Een vergroeningsslag en de permanente inzet op om het gebied schoon te houden, zijn gezet. Daarmee is de sociale veiligheid behoorlijk verbeterd.  

Dynamisch

Jaarlijks verhuizen bedrijven en komen er ook nieuwe voor terug. Naast de dagelijkse bedrijvigheid en de doorlopende gebiedsontwikkeling, maakt ook dit verschijnsel ZKD tot een dynamische omgeving.

Die dynamiek en ongewenste praktijken die buiten reguliere werktijden om regelmatig werden gesignaleerd, vormden voor de biz in 2017 de aanleiding aan de slag te gaan met het thema veiligheid. 

Veiligheid

De ondernemers zijn het met elkaar eens dat cameratoezicht niet overbodig is en ook op het gebied van verkeersveiligheid valt er nog wel wat te winnen, concluderen zij. 

Het Security Field Lab is inmiddels zeven jaar actief in het gebied. Het bedrijf heeft ruime ervaring in het land met het opzetten en leiden van veiligheidsprojecten op bedrijventerreinen. ZKD heeft sinds de komst van de beveiligingsexpert de veiligheid zien verbeteren. Maar het thema veiligheid is vanwege de dynamiek in de omgeving nooit ‘af’. Net zoals een bedrijventerrein constant onderhoud nodig heeft om verval te voorkomen, is permanente beveiliging ook noodzakelijk. Daarmee wordt paal en perk gesteld aan verval en ondermijning. ZKD zet daar vol op in om zo de beste ondernemingsomstandigheden te creëren voor alle bedrijven op Zichtenburg, Kerketuinen en Dekkershoek.

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..