15.4 C
Den Haag
zondag, september 25, 2022

Wie krijgt het vakantiehuis?

Onze edities

lentze_7692

Michaël Lentze, Notaris en Registermediator, Ellens & Lentze, Notariaat en Mediation

Het is een vreemd begin van de zomer dit jaar. Tropische buien overspoelen het land en de Europese Unie staat te wankelen. Maar wat er ook verandert of omvalt, jullie buitenlandse vakantiehuis blijft staan! Het is een heerlijk rustpunt voor de hele familie geworden. Zal dat zo blijven als u er niet meer bent?

Kies een land

Door de open grenzen hebben steeds meer Europeanen een huis of een bankrekening in een ander Europees land dan waar zij wonen. Gelukkig regelt de Europese Erfrechtverordening sinds een jaar dat het erfrecht van een land nu ook voor bezit in de andere landen binnen de Europese Unie geldt. Dat geeft u rust over wie wat erft en het bespaart uw erfgenamen veel regelwerk.

Als u uw testament opmaakt, kunt u kiezen voor het erfrecht van het land waarvan u de nationaliteit heeft. Bij een dubbele nationaliteit kiest u voor een van die landen. Behalve Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk geldt uw rechtskeuze voor alle EU-landen. Regelt u niets in uw testament, dan geldt het erfrecht van het land waar u woont. Dat is het land waar u de meeste sociale en economische binding mee had.

Lekker duidelijk

Dankzij de Europese Erfrechtverordening regelt u met één testament uw hele nalatenschap in de hele Europese Unie. U bepaalt wie uw bezit erft. Zo kunt u er dus voor kiezen uw partner als enige erfgenaam op te nemen. Niet alle landen erkennen een geregistreerd partnerschap of een homohuwelijk. Door een rechtskeuze voor Nederland in uw testament op te nemen, maakt u uw partner ook in de andere EU-landen legaal erfgenaam.Ook voor uw kinderen zal het eenvoudiger zijn. Na uw overlijden vragen zij een Europese Verklaring van Erfrecht aan en hoeven zij niet meer naar notarissen in diverse landen.

Nog verder

Misschien heeft u een woning of een rekening in een land dat niet onder de Europese Erfrechtverordening valt. Het verschilt per land welk erfrecht dan voor uw nalatenschap geldt. Maar ook bij bezit buiten de EU-lidstaten kan het zinvol zijn om in een Nederlands testament een rechtskeuze voor Nederland op te nemen.

Voordelen

De Europese Erfrechtverordening heeft dus grote voordelen voor u en uw erfgenamen. Vooral omdat uw Nederlandse notaris uw hele nalatenschap kan afwikkelen. Maar over welke gevolgen uw wensen fiscaal hebben in dat mooie vakantieland, moet u zich n

Laatste nieuws

Even voorstellen…

De trainers van de Max Health Club .....Pietro Villani Pietro Villani is personal trainer en fitnessinstructeur bij Max Health Club....

Lees ook..