3.3 C
Den Haag
maandag, december 4, 2023

We mogen alweer € 100.000 weggeven! De verhoogde schenkingsvrijstelling is terug

Onze edities

Michaël Lentze, Notaris en Registermediator, Ellens & Lentze, Notariaat en Mediation

Soms bevalt een tijdelijke regeling zo goed dat zij herhaald wordt. Vanaf januari 2017 wordt de verhoogde schenkingsvrijstelling van € 100.000 dan ook weer ingevoerd. Wel is een aantal voorwaarden iets aangepast. Neem daarom voldoende tijd om u goed te laten informeren voordat u de mensen om u heen een vreugdedansje laat doen.

Wie krijgt wat?

Van eind 2013 tot en met eind 2014 kon men een ander een jubelton schenken, als het geld maar binnen een jaar gebruikt zou worden voor de eigen woning. Van die regeling werd veelvuldig gebruik gemaakt.

Vanaf komend jaar kan dit weer. De ontvanger moet echter nu wel tussen de 18 en de 40 jaar oud zijn. Maar als de ontvanger al 40 jaar is en een jongere partner heeft, dan valt de schenking alsnog onder deze vrijstelling.

Wat niet veranderd is, is dat de schenking aan de eigen woning besteed moet worden. De aankoop van een eigen woning, een renovatie, het afkopen van de erfpacht, het aflossen van de hypotheek of het aflossen van een restschuld zijn duidelijke doelen waaraan de schenking besteed kan worden. In tegenstelling tot de oude regeling mag de schenking worden gespreid over maximaal 3 opvolgende jaren.

Op wiens naam de woning staat is dan wel van groot belang. Bij samenwoners en mensen met huwelijkse voorwaarden wordt gekeken naar wie de civielrechtelijke eigenaar van de woning is. Als de niet-eigenaar de schenking ontvangt, geldt de schenkingsvrijstelling niet. Zelfs niet als hij die schenking in wil zetten om de hypotheekschuld van zijn partner, en het huis waar hij ook in woont, af te lossen.

Als partners met huwelijkse voorwaarden een woningschuld delen, kan de hele schenkingsvrijstelling gebruikt worden als de schenking over beide partners verdeeld wordt. Anders kan alleen de partner die de schenking ontvangt zijn helft aflossen. Maar zijn deel van de hypotheekschuld is misschien lager dan de schenking waardoor er direct hele andere fiscale vragen opgeworpen worden.

Overleg met de ontvanger van uw schenking neemt misschien iets van het verrassingseffect weg, maar het kan ook veel verwarring en administratieve rompslomp voorkomen.

Schenkingen verstandig combineren

Of u eerder al een schenking heeft gedaan of niet, heeft invloed op hoeveel u wanneer aan wie kunt schenken in het nieuwe jaar. Het al geschonken bedrag en de regels die toen golden hebben invloed op de schenking die u nog wilt doen. En uiteraard zijn er persoonlijke verschillen om rekening mee te houden. Gelukkig schenkt uw notaris u alle benodigde informatie om de jubelton weer te kunnen vieren.

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..