2 C
Den Haag
vrijdag, december 8, 2023

Scheveningen Haven: Perfect huwelijk tussen bedrijvigheid en ontspanning

Onze edities

Tekst: Evelyne Lammerding

Scheveningen Haven was een plek van veel bedrijvigheid, is een plek van veel bedrijvigheid en zal altijd barsten van de bedrijvigheid. Want een goede haven gaat hand in hand met.. jawel, bedrijvigheid.

Het beeld van Scheveningen Haven wordt al lang niet meer uitsluitend bepaald door de vishandel. Hoewel deze tak van sport nog steeds een centrale plaats inneemt in de haven, trekken horeca en grootse evenementen duizenden bezoekers naar de Scheveningse haven en laten het gebied volop bruisen. Vishandel en vrije tijd blijken een perfecte combinatie te vormen.

Uitzonderlijke restaurants en eetcafés, sommige super-de-luxe, andere lekker laagdrempelig, bieden een prachtig zicht op de haven. Bijzondere evenementen bezorgen bezoekers een gevoel van zorgeloosheid. Op Scheveningen is de geschiedenis van de – relatief jonge – haven nog duidelijk voelbaar. Maar de haven voelt altijd jong. Enthousiast. Uitbundig. De haven heeft een uitstraling van gáán. Er hangt een sfeer van, jawel, bedrijvigheid. Het is die sfeer die het hem doet.

Bomschuit

Scheveningen kent sinds 1904 een haven. Voordien werden de schepen het strand op getrokken. Met de komst van de haven deden ook de gemotoriseerde vissersschepen zoals de bomschuit – waarnaar nu ook een Schevenings biertje is vernoemd – hun entree. Denk eens in hoe de eerste haven in zijn begintijd moet zijn geweest. Wat voor een nieuw geluid langs de kust de haven opleverde. En wat voor nieuwe drukte er ontstond. Dat nieuwe geluid vormde het aanloopje naar de haven in zijn huidige vorm: Een haven waar grote schepen aanleggen en hypermoderne opslagloodsen zijn gevestigd.

Scheveningen Haven is ook een fantastische plek om uit eten te gaan en een feestje te bouwen. Want die sfeer van uitbundigheid en het zicht op de zeilschepen, gemotoriseerde schepen, marineschepen, jachten en jachtjes, roept een gevoel van feestelijke vrijheid op.

Horeca

Uit eten gaan in die sfeer, op deze plek, laat het eten extra smaken. Met vis die absoluut is te vertrouwen, want hoe vers wilt u het hebben?

Bij Simonis bij de Visafslag wordt iedereen blij. Laagdrempelig en daarmee ook toegankelijk voor kleine kinderen, worden bezoekers hier ondergedompeld in die levendige sfeer van de haven. De luxe Simonis, ‘Catch by Simonis’ bevindt zich bij de jachthaven, aan de andere kant van de Visafslag. In dit restaurant gaat het om kreeft en oesters, uitzicht op zeiljachten en panorama op zee. De tweede haven langs de Dr. Lelykade wordt rond 1930 gegraven. Deze haven beslaat het gebied tussen de Westduinweg en de Zeesluisweg. Een smalle doorgang verbindt de havens. De tweede haven krijgt een werkplaats voor scheepsreparaties. Een sleephelling waar de loggers op het droge worden getrokken wordt daarvoor in gebruik genomen.

De tweede haven is vandaag de thuishaven van een eetcafés, laagdrempelige restaurants met de  sfeer van ongedwongen gezelligheid. Ook zijn er klasse-gelegenheden. De Dagvisser die uitsluitend met dagverse producten werkt en Lemongrass met een van de grootste wijnverzamelingen van Nederland bijvoorbeeld vinden hier ook hun stek.

North Sea Regatta

Naast de heerlijke horeca is de haven de ultieme plek voor grootse evenementen. Met Pinksteren is de Scheveningse haven het Mekka van de wedstrijdzeilsport: de North Sea Regatta speelt zich dan af. De Vuurschepenrace opent het spektakel met een tocht van 110 zeemijl van Scheveningen naar Harwich. De North Sea Race van 180 zeemijl terug naar Scheveningen vormt een ander evenement. Open boten, catamarans, sublieme jachten en good old classics varen in dit weekeinde uit voor spannende races rondom zeeboeien. Dit jaar heeft de regatta plaats van 26 mei tot en met 4 juni.

Eredivise Zeilen 2017

Zeilsportliefhebbers komen van 28 tot en met 30 juli opnieuw aan hun trekken in de haven: de Eredivisie Zeilen 2017 wordt dan gehouden. Op vier locaties, waaronder Scheveningen, wordt om de Landstitel gestreden.

Anders dan op regatta waar alle denkbare schepen aan deelnemen, wordt op dit evenement geracet met identieke boten. De landskampioen gaat namens Nederland naar het wereldevenement Sailing Champions League, waarvoor ook de nummers twee en drie zich via voorronden kunnen plaatsen.

Vlaggetjesdag

Scheveningen Haven is natuurlijk het gebied van de Vlaggetjesdag. De Hollandse Nieuwe komt dit jaar op 17 juni aan. De eerste nieuwe haring mag elk jaar rekenen op een massale ontvangst. Vlaggetjesdag brengt gegarandeerd duizenden bezoekers op de been. Zelfs niet-visliefhebbers genieten volop van dit meer dan gezellige evenement. Bij de vlootschouw komt de gemiddelde bezoeker ogen tekort als de vele vissersschepen en – scheepjes uitvaren. Kinderen kunnen kennismaken met de oud-Hollandse spelen waar hun (over-)grootouders zich mee vermaakten. Oude ambachten komen voor een dag weer tot leven als vaklui – die overigens steeds zeldzamer worden – demonstraties weggeven. En het beeld van het oude Scheveningen wordt met ansichtkaarten opgeroepen. Vlaggetjesdag heeft sinds 1947 officiële betekenis gekregen. Maar al sinds de 18e eeuw wordt de eerste haringvangst feestelijk onthaald. Er werd gezwaaid met vlaggen en de eerste haring was bestemd voor de prins, stadhouder Willem V.

Jazz in de haven

Een ander geluid klinkt er in de tweede haven tijdens het tweedaagse jazzfestival ‘Jazz in de Haven’.  Het festival wordt dit jaar op 15 en 16 juli gehouden. Op de kop van de haven geven uiteenlopende bands acte de présence. Jazz is het genre bij uitstek dat zorgt voor dat ultieme ontspannen gevoel: ‘Summertime…’ tussen die mooie schepen, in die open sfeer en een goed (gevuld) glas in de hand. Terwijl de jazzy noten de lucht vullen, kunnen bezoekers een hapje doen bij een van de foodtrucks op het evenement. ‘And the living is easy…’.

Jawel, de haven kent naast alle bedrijvigheid ook dié kant van het leven.

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..