7.7 C
Den Haag
donderdag, april 18, 2024

Schenken aan de kinderen: is het alle moeite wel waard?

Onze edities

COLUMN Michaël Lentze , Daniëlle van Iperen-Roepers, Notaris en registermediator, Ellens & Lentze

Terwijl de discussies in het nieuws nog gaan over wie wanneer op welk zonnig terras mag zitten, komt toch het einde van het jaar al voorzichtig in beeld. Het najaar is niet alleen het regenseizoen, maar gewoonlijk ook de periode waarin ouders gaan nadenken over belastingvrije schenkingen. Hoe kunnen we onze kinderen nu, de komende jaren én na ons overlijden financieel zoveel mogelijk helpen? Een goede vraag.

Een manier is door vermogen naar de kinderen over te hevelen tijdens uw leven. Want: hoe minder vermogen op uw naam staat als u overlijdt, hoe minder erfbelasting de kinderen later hoeven te betalen. Zo mogen ouders hun kind dit jaar € 6604 belastingvrij schenken. (De bedragen voor de belastingvrije voet worden in 2022 waarschijnlijk verlaagd!) Aan dergelijke schenkingen zijn wel soms voorwaarden verbonden.

Soms wilt u uw kinderen wel geld geven, een groot bedrag zelfs, maar weet u niet zeker of u dat geld nu al kunt missen. Of misschien kunt u nog niet vrij beschikken over uw geld, omdat het vastzit in uw huis bijvoorbeeld. Dan biedt een schenking op papier een mooie oplossing.

Alleen op papier

Ouders schenken hun kind een bepaald bedrag, maar lenen dat meteen weer terug en betalen jaarlijks 6% rente over het geleende bedrag. Op papier wordt het vermogen van de ouders kleiner, waardoor de kinderen later minder erfbelasting hoeven te betalen. Heel simpel en effectief. 

Wilt u ons niet elk jaar zien?

Voor een dergelijke constructie moet u wel naar de notaris om heldere afspraken in een notariële akte te laten vastleggen. Al kijken wij ernaar uit u jaarlijks te spreken, we snappen dat u de kosten en de baten zorgvuldig wilt afwegen. Kunt u de notariskosten elk jaar betalen? Kunt u gemakkelijk naar ons kantoor of is dat best een vermoeiende onderneming? Leveren uw inspanningen voor de schenkingen en leningen u en uw kinderen genoeg voordeel op? Veel goede vragen.

Herhaling

Een antwoord kan liggen in de repeterende schenking. U komt één keer naar ons kantoor en laat alvast voor een paar jaar de voorwaarden van de schenking vastleggen. 

De Belastingdienst zag die opgeschorte schenkingen als één schenking en belastte die dan ook als zodanig. Vier jaarlijkse schenkingen van bijvoorbeeld € 5000 werden als een schenking van € 20.000 belast, waarmee de opzet van de constructie teniet werd gedaan.

Nu heeft het Hof Den Bosch onlangs beslist dat alle schenkingen, ook als ze op één dag zijn betekend, als op zichzelf staand gezien moeten worden. En dat maakt het weer aantrekkelijk voor u. U kunt met één bezoek verschillende schenkingen voor opeenvolgende jaren regelen en vastleggen zonder daar steeds opnieuw de deur voor uit te moeten of een rekening voor te ontvangen.

Gaat u dus voor uzelf na wat de mogelijkheden zijn voor uw familie. Wanneer slaat de balans het meest gunstig uit voor u? Alweer een goede vraag! 

(Antwoorden vindt u bij een betrokken notaris die nauwlettend alle ontwikkelingen in de gaten houdt.) 

Als notaris en registermediator komen wij veel verschillende mensen tegen. Verschillende mensen die vaak in eenzelfde situatie zitten. Uiteraard zijn de situaties die wij beschrijven geanonimiseerd en opgebouwd uit verschillende ontmoetingen. Wij hopen dat mensen zich herkennen in onze verhalen en zich realiseren dat er ook voor hun situatie praktische oplossingen zijn.

Laatste nieuws

Sophie van Gunn en Willem Jan Huizingavan Baker Tilly: ‘Een uitdaging in huidig belastingklimaat ondernemer te zijn’

Het zal de Haagse ondernemer niet verrassen dat de grootste belastingwijzigingen elk jaar op Prinsjesdag worden aangekondigd. Maar ook...

Lees ook..