1.4 C
Den Haag
maandag, december 4, 2023

Ieder zijn eigen sprookje…

Onze edities

COLUMN Yvette Rongen
Coach en Psychotherapeut
BALANS

Inmiddels is het toch echt zover. Demissionair minister de Jonge had ons nog zo beloofd dat dit niet zou gebeuren. Een coronapaspoort in de vorm van een QR-code die gevaccineerde mensen van niet-gevaccineerde mensen gaat onderscheiden. Als tweederangsburgers zullen mensen, afhankelijk van een QR-code, geweigerd worden aan de deur van musea, horeca, en festivals.

Maar… dit zouden we toch niet moeten willen, minister de Jonge? Zo’n coronapaspoort zou er toch niet komen? Net als de avondklok? Of heeft u ons allemaal dan toch voor de gek gehouden? Was het dan allemaal een fabeltje?

Zoals het een ware politicus betaamt, is de nodige draaikonterij hier wel op zijn plek. Natuurlijk zijn we niet voor de gek gehouden, er is hier sprake van ‘voortschrijdend inzicht’! De landen om ons heen hanteren deze maatregelen ook en dat maakt het verhaal weer kloppend. We kunnen weer opgelucht ademhalen met z’n allen.

De fabeltjeskrant heeft nog meer nieuws. Onze lieftallige mw. Kaag en haar reflectie op het Afghanistan dossier. De verantwoording die zij moest afleggen aan de kamer kwam er feitelijk op neer dat zij nog steeds achter het haar gevoerde beleid stond, al was het gebaseerd op verkeerde aannames. Het was alleen zo spijtig dat de werkelijkheid haar inhaalde. ‘Maar iedereen had wel heel hard gewerkt’, was haar verhaal. Hoe prachtig werd het verhaal van falend handelen verdraaid naar ‘het nieuwe leiderschap’, waar deze ‘grote mevrouw’ haar verantwoordelijkheid neemt en waardig als een koningin aftreedt. 

Zo zien we maar, als de werkelijkheid te lelijk wordt, creëren we simpelweg een nieuwe werkelijkheid die beter te verdragen is. We zetten het in een ander perspectief, we veranderen het verhaal.

Dit laatste is iets zeer krachtigs wat wij mensen allemaal kunnen. Met welk verhaal kom je ergens binnen en met welk verhaal ga je weer naar huis? Dat geldt zo in bedrijven (dan noemen we het een missie met een visie), dat geldt zo in relaties (waar kom jij vandaan en waar wil je naartoe met mij?) en dat geldt zo in onszelf (ik ben nu eenmaal zo geworden, omdat ik zus en zo heb meegemaakt). Zo creëren we allemaal een ander verhaal van de werkelijkheid waarin we leven. Het lastige is alleen dat soms de verhalen van de ander botsen met ons verhaal van de werkelijkheid. En dan moeten we aan de bak! Dat is soms lastig, zie het langslepende formatie proces van ons kabinet.

Zo wisten Groen Links en PvdA, de twee strijdende partijen tijdens de verkiezingen, in de formatieperiode een nieuw verhaal te creëren. In het ‘elkaar vast blijven houden’ bleek de nadruk vooral te komen liggen op de overeenkomsten in plaats van op de verschillen.
Helaas werd dit sprookje niet getolereerd, noch door de andere partijen, noch door de achterban.

Wat is nu dan uiteindelijk het verhaal? Er was eens een hutje op de hei, waar verschillende politieke ‘grote meneren en mevrouwen’ een pyjama feestje moesten houden om verhaaltjes aan elkaar voor te lezen en zo een plan te maken hoe zij het koninkrijk Nederland de komende jaren gaan besturen… helaas weten we nog niet hoe dit sprookje afloopt. Het zal vast een goed verhaal worden. En zo niet…, dan staat het iedereen vrij om het verhaal te veranderen.

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..