3.1 C
Den Haag
maandag, december 4, 2023

Natuurlijke uitstraling in hartje Den Haag

Onze edities

Tekst: Philip Fokker Fotografie: Rob Schippers

Aan de Dr. Kuyperstraat nummers 3 en 5 wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan een zeer bijzondere kantoorlocatie, op twee haltes van het Centraal Station, een steenworp van de snelweg en met parkeermogelijkheden op eigen terrein. In het door Marma geïnitieerde Noorder Office is ruimte voor ambitieuze ondernemers met verschillende achtergronden en volume verdeeld over zevenentwintig units.

Al 25 jaar binnenstedelijk expert

“De particuliere investeringsmaatschappij Marma beheert al een kleine kwart eeuw een interessante vastgoedportefeuille in de Haagse regio”, begint belegger en projectontwikkelaar Onno van der Heijden het gesprek. Op het moment dat het familiebedrijf de eerste tekenen van de crisis zag aankomen verkochten zij direct een groot aandeel van hun kantoorpanden. Flexibel en deelbaar wordt de nieuwe trend, zeker in de binnenstedelijke regio’s in de Randstad. Als belegger in metrages tussen de 200 en 2.000 m2 heeft Marma haar bezit nu over drie segmenten verdeeld: een derde woningen in het hogere segment, een derde winkelpanden op bijvoorbeeld de Frederik Hendriklaan en een derde kantoorpanden. “Na mijn studie en werk in het buitenland ben ik eigenlijk in de meest lastige tijd in het familiebedrijf gestapt”, vervolgt Van der Heijden zijn verhaal. Zijn frisse, internationale blik op de markt is hem zeer goed van pas gekomen in het doorvoeren van veranderingen binnen Marma.

Ontzorgen

Het verhuren van ‘stenen’, zoals dat zo mooi in het vakjargon heet, aan (beginnende) ondernemers verliest de laatste tijd terrein. Van der Heijden: “Het ontzorgen van ondernemers is nu voor verhuurders van kantoorpanden een speerpunt geworden. De behoeften van huurders houden namelijk niet op bij huisvesting alleen,  maar beginnen dan pas. Het gaat om het zorgvuldig creëren van een plek waar ondernemerschap kan floreren. Bij een pand als Noorder Office bieden wij dan ook niet enkel comfortabele kantoorruimtes en parkeermogelijkheden aan maar lossen wij ook graag de eerste huisvestingsbehoeften voor onze huurders op.” Een centrale receptie, voor ontvangst van relaties en telefoon/postbehandeling, maar ook razendsnel draadloos internet, een centrale lunch/koffiegelegenheid en prettige vergaderruimtes binnen het pand, dat zijn zaken die Marma haar huurders met alle plezier als extra service aanbiedt.

Natuurlijke tinten

Iedere Hagenaar kent natuurlijk de Dr. Kuyperstraat, vaak soms zonder het te weten: het is de elegante straat met zijn monumentale panden tussen de Koningskade en de Mauritskade. Op nummer één verhuurt Marma al jaren aan diverse bedrijven, dus toen de aanpalende panden op nummer drie en vijf beschikbaar kwamen besloot men ook daar in te investeren. Want, zo stelt Van der Heijden: “Wij zijn investeerders voor de lange termijn en denken bijvoorbeeld ook mee met winkeliers- en buurtverenigingen over ontwikkelingen in de directe de omgeving. Door bij te dragen aan een optimale ontwikkeling van de omgeving, verzeker je een duurzame ontwikkeling van het vastgoed.” De duurzaamheid die het bedrijfsethos van Marma kenmerkt komt ook duidelijk naar voren in de filosofie van het Noorder Office. “De naam Noorder Office komt van het Noorderlicht, de natuurlijke tinten in de vloer en het op maat gemaakte verlichtingsplan in het pand moeten dat extra benadrukken”, legt Van der Heijden uit.

Rondleiding

Daar waar moderne kantoorgebouwen de creativiteit kunnen smoren door hun uitstraling (jaren tachtig nieuwbouw) en ligging (bedrijventerrein aan de rand van de stad), daar prikkelt de entree van het Noorder Office meteen de fantasie: een royaal, strak ingerichte entree met een luxe bamboehouten vloer en een receptiebalie met een frisse groene achterwand. Van der Heijden neemt mij mee op een rondleiding door de twee panden waarin ruimte is voor ondernemers van verschillend volume. De grote ruimtes aan de voorzijde van het pand zijn opmerkelijk stil door de dubbele beglazing. Als ondernemer heb je daar dus zeker geen last van het voorbijrijdende verkeer. De drie etages van het pand zijn via trap en lift te bereiken. Van der Heijden: “Iedere verdieping is voorzien van een coffeecorner en voldoende toiletvoorzieningen zodat alle gemakken voor de gebruikers binnen handbereik liggen.” Aan de achterzijde van het pand, waar voorheen het wetenschappelijk bureau van het CDA gevestigd was, liggen twee ruime kamers in een tuinzaal waarin het licht via grote raampartijen binnen valt. Dit zou een ideale plek zijn voor een bedrijf met een flink aantal werknemers. Badend in daglicht met uitzicht op de de klassieke binnentuinen en parkeerplaatsen en met op de achtergrond de Haagse skyline moet het hier binnenkort erg comfortabel werken zijn.

Skyline

Natuurlijk is het nogal eens bewolkt in Nederland, wat prettige binnenverlichting erg belangrijk maakt. Van der Heijden: “De verlichting waarin de ervaring van een ruimte door middel van kleuren is aan te passen is erg belangrijk voor de natuurlijke uitstraling van het interieur van het pand. Maar werken is toch het meest prettig onder 400 lux lampen. Dit hebben wij dan ook, naast airconditioning én een individuele wifi of LAN-verbinding, standaard in alle ruimtes laten inbouwen.” Op de derde etage genieten de huurders straks van een uitzicht over de skyline van Den Haag. Het is totaal niet ondenkbaar dat een aantal jonge start-ups dadelijk vanuit de (qua volume) iets bescheidenere ruimtes aan de Dr. Kuypersraat de wereld gaan veroveren. “Wat erg bijzonder is is de kamer van dé Doctor Kuyper waarnaar de straat vernoemd is, die zit in dit pand”, vertelt Van der Heijden tijdens het binnentreden van een van de kamers. “De originele houtkachel hebben wij er bewust in laten zitten. Zo’n stukje vaderlandse, politieke historie past erg mooi bij onze eigen bedrijfsfilosofie en uitstraling”.

Het souterrain

Als laatste doen wij het souterrain aan, letterlijk een extra ‘verdieping’ in het pand. Hier bevinden zich twee kantoorruimtes, de lunchgelegenheid waarvan iedereen gebruik kan maken en een drietal prettige algemene vergaderruimtes. Ook kun je hier via de achterdeur de parkeerplaatsen aan de achterzijde bereiken waar plek is voor zo’n zeventien auto’s. De lange termijn investeerder heeft kortom een schitterende werkplek gecreëerd in hartje Den Haag voor zakelijke huurders die ook kortlopende contracten kunnen tekenen. Door het meeverhuizen van eigen (kantoor)meubelen huisvest het pand straks een uiteenlopende club van diverse ondernemers. “Wat hen straks bindt is deze unieke locatie met goede aanrijroutes, twee haltes van het Centraal Station en op loopafstand van de mondaine Denneweg en de Frederikstraat”, onderstreept Van der Heijden nogmaals. En dat is zeker waar. De natuurlijke, eigentijdse ambiance van het het gebouw, gekoppeld aan het hoge serviceniveau en de betrokkenheid waar Marma bij haar huurders om bekend staat, maakt het Noorder Office aan de Dr. Kuyperstraat nummer 3 – 5 een kantoorlocatie waaruit wij nog veel zullen vernemen van ondernemend Den Haag!

www.noorderoffice.nl

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..