10.7 C
Den Haag
donderdag, april 18, 2024

Hoeveel kost het om voor u te zorgen?

Onze edities


COLUMN Michaël Lentze,
Notaris en Registermediator,
Ellens & Lentze

We worden allemaal ouder. Als ondernemer heeft u vast mooie plannen voor uw oude dag.  Het is belangrijk om te weten of dan ook de zorg krijgt die u verdient. 

De eigen bijdrage

Wij kennen twee soorten eigen bijdrage voor zorg: de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet en de inkomensafhankelijke premie voor de Wet langdurige zorg. Ondernemers dragen zelf zorg voor de betaling van de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Het CAK berekent uw eigen bijdrage voor zorg uit de Wet langdurige zorg. En deze laatste eigen bijdrage is een onderwerp die de gemoederen flink bezig houdt

Als u in een zorginstelling wordt opgenomen, moet u altijd een eigen bijdrage betalen voor de te ontvangen zorg. Hoeveel dat is hangt grotendeels van uw persoonlijke omstandigheden af. Er zijn twee tarieven: de lage en de hoge eigen bijdrage. 

De eerste vier maanden na uw opname betaalt u de lage eigen bijdrage. In die maanden kunnen familieleden al uw zaken rondom de eigen woning bijvoorbeeld afhandelen, zodat u niet met dubbele lasten opgescheept wordt. Soms is die periode te kort om alles goed te regelen. Dan zijn er gelukkig diverse regelingen om u daarbij te helpen. Daarna hangt het onder meer van uw gezinssituatie en uw vermogen af hoeveel u betaalt.

Als uw partner nog thuis woont of als u financieel verantwoordelijk bent voor een kind dat jonger is dan 27 jaar, betaalt u de lage eigen bijdrage: maximaal € 861,80 per maand (2019). In de meeste andere gevallen betaalt u de hoge eigen bijdrage. Dat kan oplopen tot ruim € 2300 per maand. De eigen bijdrage wordt vastgesteld op basis van het verzamelinkomen van twee jaar eerder op 1 januari plus 4% van het belastbaar vermogen in box 3. Wel gaan daar nog wat zakgeld en enkele te verwachten kosten van af. 

Uw woning

Het is niet altijd nodig om uw woning te verkopen als u in een zorginstelling wordt opgenomen. Pas twee jaar na de opname gaat de woning meetellen voor de bepaling van de eigen bijdrage. Als u uw woning na de opname te koop zet, is die periode zelfs langer.

Minder betalen

Gelukkig zijn er manieren om uw eigen bijdrage wat te verlagen. Het verminderen van uw vermogen en uw inkomen levert direct voordeel op. 

U kunt bijvoorbeeld een clausule in uw testament opnemen waarin staat dat de erfdelen van de kinderen bij een opname van de langstlevende partner in een zorginstelling direct opeisbaar worden. Ook kan bekeken worden of de erfdelen van de kinderen van een eerdere nalatenschap afgelost kunnen worden om het vermogen van de laatste ouder te verkleinen.

De langstlevende partner kan de nalatenschap van zijn of haar overleden partner bij een opname in een zorginstelling eventueel ook verwerpen. En tot slot zijn er verschillende mogelijkheden om te schenken.   

Uw belangrijkste bijdrage aan een mooie oude dag is dan ook dat u nu uw testament, uw levenstestament en uw huwelijkse voorwaarden eens met zorg onder de loep neemt. 

Als notaris en registermediator kom ik veel verschillende mensen tegen. Verschillende mensen die vaak in eenzelfde situatie zitten. Uiteraard zijn de situaties die ik beschrijf geanonimiseerd en opgebouwd uit alle verschillende ontmoetingen. Maar ik hoop dat mensen zich herkennen in mijn verhalen en realiseren dat er ook voor hun situatie praktische oplossingen zijn.

Laatste nieuws

Sophie van Gunn en Willem Jan Huizingavan Baker Tilly: ‘Een uitdaging in huidig belastingklimaat ondernemer te zijn’

Het zal de Haagse ondernemer niet verrassen dat de grootste belastingwijzigingen elk jaar op Prinsjesdag worden aangekondigd. Maar ook...

Lees ook..