2 C
Den Haag
vrijdag, december 8, 2023

Crowdfunding; hype of glory? – Betsy Dijkstra

Onze edities

Tot 2010 was de kans groot dat je er nog nooit van had gehoord: crowdfunding. Sindsdien is het gegroeid en is er in Nederland in 2014 circa 63 miljoen euro mee gefinancierd.
Met deze manier van financieren is het niet langer een bank die bepaalt of een bedrijf zijn kans krijgt, maar is het de maatschappij, wij met z’n allen, die dat bepalen. Omdat het internet het medium bij uitstek is om gemakkelijk de hele maatschappij te benaderen, was het misschien slechts een kwestie van tijd voordat deze democratisering van financiering zou opduiken. Het internet biedt echter ook zijn eigen uitdagingen, bijvoorbeeld in hoeverre deze groei van crowdfunding in de toekomst doorzet en deze democratische manier van financieren in de toekomst reëel is voor het mkb.
Voor elk bedrijf is het managementteam een belangrijke factor. In het mkb misschien nog wel meer dan bij het grootbedrijf. Hoe gaat een potentiële online investeerder de kwaliteit van het management bepalen? Skype? Natuurlijk krijg je dan wel een beetje een beeld, maar je leert het team met hun krachten en zwaktes niet echt kennen. Hierbij geeft het beste marketingverhaal vaak de doorslag.
Je kan pas een goede beslissing nemen als je het bedrijf begrijpt en wat de financiële cijfers zeggen. Heb je hier geen verstand van, bespreek het dan met iemand die dit kan vertalen.
En dan is er nog het probleem van de onervaren concurrentie. Ook voor deze ondernemers is het nu makkelijk toegang te krijgen tot kapitaal. Met een mooi verhaal kunnen ze namelijk heel ver komen. Een aantal mislukkingen zal er wel toe leiden dat investeerders twee keer nadenken voordat ze investeren in een crowdfunding campagne. Een betere informatievoorziening zou dit kunnen voorkomen.
De investeerder moet de kans krijgen het management te leren kennen, en ook de financiële details in kunnen zien of kunnen afgaan op het advies van een onafhankelijke derde, om tot een weloverwogen berekende investeringsbeslissing te komen. Wanneer dit wordt aangepakt, is de baan echt vrij voor een democratisch systeem van financieringen en zal die 63 miljoen euro van 2014 binnen afzienbare tijd opnieuw verdubbeld zijn.

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..