1.4 C
Den Haag
maandag, december 4, 2023

Ongewild waterbed

Onze edities

COLUMN JULIA SCHLEMMER,

Bouwkundige Alexandria Garantie Aannemers en schilders

Voor bouwkundige problemen die lastig zijn op te lossen biedt het inschakelen van een bouwpatholoog vaak uitkomst. Bij Alexandria Garantie Aannemers en Schilders is de expertise van zo een bouwpatholoog aanwezig, erg praktisch als je bijvoorbeeld te maken krijgen met uitdagende herstelwerkzaamheden, zoals in onderstaand voorbeeld.

In een appartementencomplex liet de eigenaar van het bovenste appartement een aannemer in samenwerking met een architect een uit glas opgetrokken serre aanleggen. Na de oplevering zag het er mooi uit, op het platte dak van de buren was een glazen kubus verrezen. Alleen leek een jaar later, na de zoveelste Nederlandse regenbui, de glazen kubus eerder op een ijsklontje, want in de slaapkamer direct onder het platte dak had men inmiddels last van een lekkage.

Aannemer en architect werden natuurlijk meteen benaderd om te vragen hoe dit, een jaar na oplevering, nou mogelijk was. De uitkomst? Beiden hadden eigenlijk geen idee en er werd besloten een bouwpatholoog in te schakelen. De lekkage bleek het gevolg van een verweerde kitnaad tussen de metalen afdekkap en de glasroede, want de aansluiting van het glazen dak op de gevel was voorzien van een gezette metalen kap. Men had gedacht deze naad waterdicht te kunnen maken door toepassing van kit maar de kit bleek echter zeer onderhevig aan werking van de metalen kap. Doordat de kap ook nog eens donker was geschilderd en de dakserre op het westen was georiënteerd, ontstond er veel spanning tussen de metalen kap en de roede, waaronder zowel de metalen kap als het glas was geklemd. Als gevolg van inwerking door uv-licht verliest de kitnaad zijn elasticiteit: de naad gaat openstaan.

Het werd dus snel duidelijk dat deze aansluiting op een andere, waterdichte, wijze zou moeten worden uitgevoerd. Het herstel moest volgens de bouwpatholoog bestaan uit het op een andere wijze afdichten van de aansluiting. Het is feitelijk het beste om de aansluiting tussen glas en metalen kap middels een dubbele afdichting af te werken. Ook was het van essentieel belang dat de kap op gelijke hoogte kwam te liggen met de bovenzijde van de glasplaat, zodat de roede recht bleef liggen. Dit betekende dat de oude roede – net als de metalen kap – moest worden gedemonteerd, de kap op hoogte moest worden gebracht om hierna de naad af te werken.

Oplossing

De aannemer bracht direct over de naad op het glas en de metalen kap een strook plakbitumen aan, een smalle strook waar de roede overheen valt. De roede, met aan weerszijden een rubberen strip, moest vervolgens over de naad en over de bitumentape worden aangebracht en vastgezet. Om de rubbers tegen uitdroging en verweking te beschermen, bleek het verder nog raadzaam een lijst over de roede te plaatsen.

Architect en aannemer beiden iets geleerd, eigenaar en onderburen blij en wij van Alexandria natuurlijk weer trots op het uitbrengen van een degelijke bouwkundige oplossing.

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..