15.7 C
Den Haag
donderdag, mei 2, 2024

Je geld of je computerbestanden

Onze edities

COLUMN Betsy Dijkstra, Markting Sales Director, Kick ICT

Cryptolocker, Teslacrypt, SamSam en Locky. Zo maar vier namen van ransomware varianten die de afgelopen jaren veel losgeld hebben gekregen door het gijzelen van bestanden of volledig blokkeren van pc’s. Een Amerikaans ziekenhuis betaalde onlangs 40 bitcoin (15.000 dollar) om weer aan het werk te kunnen. Maar hoe werkt dit nu precies? En hoe kunt u zich wapenen?

Ransomware is de nieuwste trend onder cybercriminelen. Letterlijk betekent ransomware: ’het vrijlaten tegen betaling van losgeld’; oftewel gijzeling. Bij ransomware gijzelen cybercriminelen met behulp van malware bestanden op je pc. Ze versleutelen deze bestanden en geven ze pas weer vrij als je ervoor betaalt. Daarnaast komt het ook voor dat cybercriminelen je desktop gijzelen. In dat geval is je pc volledig uitgeschakeld tot je een bedrag betaalt. De meeste ransomware varianten vragen om met bitcoins te betalen en bieden meteen een kans om deze in te kopen.

In veel gevallen verschijnt er na een ransomware aanval een scherm met een bericht dat zogenaamd verstuurd is vanuit de Politie, Interpol, Europol of een andere veiligheidsinstantie. Hierin staat dat u zich schuldig hebt gemaakt aan een misdrijf en spoedig moet betalen. Het bericht is natuurlijk niet afkomstig van de politie, maar van cybercriminelen en het is nog maar de vraag of u na betaling weer kunt beschikken over uw bestanden of desktop.

Een ransomware aanval begint altijd met een malafide email (phishing). U kent ze wel, een mail die bijna niet te onderscheiden is van echt.Met één muisklik bent u gegijzeld.

Om uw (bedrijfs)data zo goed mogelijk te beschermen, moet u zich bewust zijn van het feit dat een ransomware aanval ook u kan besmetten. Wees alert en stel jezelf de vraag: “ Hoe kwetsbaar ben ik of mijn organisatie?” En denk niet alleen aan technische oplossingen, maar ook aan de organisatie en de mens als kritieke factor. De ergste hackers zijn ex-medewerkers en de allerergste: boze ex-medewerkers.

KICK-ICT voert beveiligingsscans uit en licht de organisatie door op zwakke plekken. Ook helpen wij bij het opstellen van een beveiligingsbeleid- en protocol.

Bel ons voor meer informatie.

Laatste nieuws

Lees ook..