2.5 C
Den Haag
dinsdag, december 5, 2023

Hoe veilig is uw wachtwoord?

Onze edities

BSH1-pag14-Kick Img2285ietslichter

Kick ICT – Betsy Dijkstra

Een kind van 10 hackt met gemak wachtwoorden van Instagram gebruikers en wordt beloond door de directie van Instagram met 9000 euro. Tegen betaling kun je op fbhacken.nl een tool downloaden dat je gemakkelijk toegang geeft tot een Facebook account van jouw keuze, met 100% garantie!

Uiteraard worden hackers steeds slimmer maar wij maken het de hackers ook wel erg makkelijk met onze verzonnen wachtwoorden zoals password, wachtwoord, 123456 en abc123. En als je collega een baby heeft gekregen, kun je grappend zeggen dat je zijn nieuwe wachtwoord al weet….

Wie een veilig wachtwoord wil dat toch goed te onthouden is, kan het beste een hele zin nemen en van elk woord de eerste (of laatste) letter gebruiken. ‘Esmsaozv’ staat voor ‘Een slim mens slaat acht op zijn veiligheid’. Als je zo veel mogelijk cijfers wilt gebruiken, wordt dat: ‘1sms8ozv’. Denk wel goed na over zo’n zin. Het blijkt dat 4 procent van de mensen die dit trucje toepassen een spreekwoord, songtekst of filmtitel gebruikt. Dat kunnen hackers nog steeds raden.

Om de hackers toch nog (even) voor te blijven, hier een paar tips:

  • gebruik in ieder geval 8 tekens, het liefst meer en alles door elkaar
  • gebruik minimaal 2 gekke tekens (!@#$%^&*)
  • gebruik voor iedere site een ander password
  • scramble je (favoriete) wachtwoord op alfabetische volgorde
  • gebruik b.v. rot13.com  daarmee vervang je iedere letter door een letter die 13 plekken verder in het alfabet staat
  • via leetspeak (1337.me) worden letters omgezet in cijfers

Het blijft lastig om alle verschillende wachtwoorden te onthouden en het is gevaarlijk om ze allemaal maar ergens te laten slingeren. Hulp is onderweg als we de technische blogs mogen geloven. Er wordt hard gewerkt aan mogelijkheden zoals inloggen via een selfie, je oorschelp en je stem. Ooit komt er namelijk een tijd waarin kinderen ons uitlachen omdat we vroeger wachtwoorden verzonnen. En onthielden. Of juist vergaten. En dat we dan een herinneringsvraag moesten beantwoorden en dat we geen idee hadden wat ons lievelingsboek was.

Ik wens u een zonnige en veilige zomer!

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..