1.4 C
Den Haag
maandag, december 4, 2023

Een bedrijf, drie kinderen. Wie mag de opvolger zijn?

Onze edities

COLUMN

Michaël Lentze, Daniëlle van Iperen-Roepers,

Notaris en Registermediator, Ellens & Lentze

Haar onderneming in watersportartikelen liep als een speer. Nu Marijcke tegen de 60 liep, overwoog ze het over te dragen. Maar aan wie? Ze had drie kinderen en er was er maar eentje met enthousiasme voor de watersport.

Ze had echte zeil-genen. De hele familie trouwens. Als kleuter was Marijcke al in een  Optimistje gezet, en ze bracht elke zomer door op zeilkamp. Dat vond ze geen straf en ze kreeg zelfs een dijk van een zeilcarrière. Na de bekroning ervan als Europees zeilkampioen, stopte ze. 

Marijcke kreeg kinderen en had het druk met haar succesvolle bedrijf in zeilbenodigdheden. 

Advies over bedrijfsoverdracht

‘Maar ik word een dagje ouder. Ik wil meer vrije tijd,’ legde Marijcke uit. Ze zat bij de notaris, voor advies over bedrijfsoverdracht. ‘Eigenlijk komt alleen mijn oudste zoon Jean in aanmerking om de boel over te nemen. Hij houdt van zeilen, is technisch én commercieel. Laatst grapte hij nog wanneer hij mij eindelijk kon opvolgen. De andere kinderen hebben niets met watersport. Maar ja, ik wil hen niet benadelen. Hoe pak ik dat aan?’

Belasting

Een bedrijf is vermogen. Bij overdracht is daar geld mee gemoeid. In het geval van schenking aan kinderen is dat bijvoorbeeld ‘schenkbelasting’. 

‘We moeten kijken naar een bedrijfsopvolgingsregeling,’ zei de notaris. ‘Er zijn ook mogelijkheden om aandelen over te dragen. Dan krijgt de opvolger misschien wat belastingvrijstellingen.’ 

Hij had nog meer punten aangegeven die bij bedrijfsoverdracht kwamen kijken. ‘Het moment waarop, bijvoorbeeld. Daar moet je over na gaan denken. En over de manier van financiering. En ja, de twee andere kinderen wil je niet tekortdoen. Dus moeten we ook gaan kijken hoe we de waarde van het bedrijf kunnen bepalen.’ 

Om de tafel met de bank en familie

Ze besloten in gesprek te gaan met de bedrijfsaccountant en de bank. Vervolgens gingen ze met de hele familie om de tafel. Het resultaat was een regeling waar iedereen tevreden over was. Jean zou het bedrijf overnemen. Zijn broer en zus zouden bij overlijden van hun moeder compensatie ontvangen. Die had naar verhouding een lagere waarde dan het bedrijf, maar dat was vanwege de risico’s die Jean als bedrijfseigenaar liep.

Familieruzie en faillissement 

De notaris had Marijcke gecomplimenteerd met haar tijdige en voortvarende handelen. Want hij had ook weleens meegemaakt dat een onderneming na overlijden aan een ongeschikt persoon werd toegewezen. De opvolging was in dat geval niet bij leven geregeld, en ook niet opgenomen in het testament. De wil van de achtergebleven echtgenoot bleek wet, met de nodige familieruzies en uiteindelijk een failliet bedrijf als resultaat. 

Weer het water op

Marijcke was tevreden. En de kinderen ook. Ze waren blij geweest dat hun moeder zo open met ze erover had gesproken. Gelukkig hadden ze allemaal aangevoeld dat Jean de enige geschikte opvolger was. Op de achtergrond was Marijcke nog in het bedrijf aanwezig, maar ze had al beduidend meer vrije tijd, die ze doorbracht op… het water!

Als notaris en registermediator komen wij veel verschillende mensen tegen. Verschillende mensen die vaak in eenzelfde situatie zitten. Uiteraard zijn de situaties die wij beschrijven geanonimiseerd en opgebouwd uit verschillende ontmoetingen. Wij hopen dat mensen zich herkennen in onze verhalen en zich realiseren dat er ook voor hun situatie praktische oplossingen zijn.

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..