15.5 C
Den Haag
maandag, september 25, 2023

De unieke HR & IT professionalisering van BlueMesa

Onze edities

TEKST: PHILIP FOKKER FOTOGRAFIE: BAS KIJZERS

Bij BlueMesa is men gespecialiseerd in het professionaliseren van HR en IT. Door goed te luisteren, flexibiliteit, een flinke dosis humor en no-nonsense resultaatgericht te werken helpt het in Den Haag gevestigde bedrijf al jaren ondernemers verschillende pijnpunten binnen hun organisatie te benoemen én op te lossen. 

Vergezichten

In het kantoor met een open bedrijfsvloer waar de HR, de sales en het secretariaat van BlueMesa hun bureaus hebben staan, spreek ik met oprichter en algemeen directeur Dave du Croix. De grote ramen in het pand dat hij vorig jaar met zijn team betrok zorgen voor mooie vergezichten op de regio Haaglanden en een prettige, lichte atmosfeer op de werkvloer. Maar het zullen vooral de figuurlijke vergezichten van het elf jaar geleden opgerichte bedrijf en haar algemeen directeur zijn die het meest inspireren tijdens dit gesprek. “Als organisatieadviseur heb ik altijd al affiniteit gehad met verandertrajecten op een goede manier, dus met inachtneming van de menselijke maat. Toen ik elf jaar geleden met BlueMesa begon wist ik meteen dat ik het interim- en projectmanagement samen met ijzersterke IT detachering wilde gaan aanbieden. Dat doen wij dus vanaf januari 2015 vanuit deze heerlijke, centrale locatie in de regio Haaglanden. Dat ‘blue’ in onze bedrijfsnaam heeft dan ook haar wortels in het Delfs Blauw; een prettige kleur die tevens past bij de omgeving waar ik ben opgegroeid.”

Geen grote organisatieveranderingen

Bedrijven zaten tijdens de laatste crisis niet meer te wachten op grote organisatieveranderingen, simpelweg omdat deze interimklussen en reorganisaties onbetaalbaar voor ze werden. “Toen ik die ontwikkeling in de gaten kreeg begreep ik meteen dat ik een nieuwe koers moest gaan varen. BlueMesa is vanaf dat moment kort cyclische HR veranderingen gaan aanbieden. Dat kan al vanaf één medewerker die bijvoorbeeld is binnen gehaald als high potential. Stel dat deze na een half jaar niet goed blijkt te functioneren, waar ligt dat dan aan? Dat brengen wij voor een bedrijf in kaart door middel van verschillende assessments. Is de klik met de leidinggevende wel in orde? Hoe ondervindt de werknemer het takenpakket? Maar ook de sociale vaardigheden van de briljante technisch specialist kunnen een belemmering zijn om goed te functioneren.”

HR & IT

De HR consultancy tak van BlueMesa draait, mede door de interne koerswijziging naar kleinschaligere projecten, erg goed. Maar daarnaast detacheert men ook nog excellente IT specialisten. “Dat zijn dus IT specialisten die erg goed zijn in een bepaald kunstje, zoals IT consultants, technische projectleiders en applicatiebeheerders. Opdrachtgevers zien al snel in dat wij ook goed zijn in het beantwoorden van technische uitdagingen en beginnen dan ook vaak bedrijfstechnische vragen te stellen.”

Die combinatie van HR en IT maakt BlueMesa nu juist zo uniek. Want zij kunnen niet alleen de technische ‘IT handjes’, zoals Du Croix dat zo mooi noemt, leveren maar ook nog eens het advies, de projectleiding en de HR kennis. En dat is voor een soepel lopende organisatie onmisbaar. “Kijk”, vervolgt Du Croix zijn verhaal, “over het algemeen regelen IT bedrijven dat de hard- en software van een organisatie naar behoren functioneert maar vaak houdt het daar ook op. Aan de zogenaamde ‘supply’ voldoet men dus wel maar dan komt er opeens een vraag (‘demand’) vanuit het bedrijf omdat medewerkers willen dat bepaalde software niet alleen werkt maar ook specifiek wordt ingericht op hun persoonlijke wensen. Extra werk voor de IT-er, die net blij was dat alles werkte en dat kan wel eens voor irritaties zorgen.”

Stress assessments

Hier gaan de vier assessments die BlueMesa haar klanten aanbiedt een belangrijke rol spelen. Door middel van Gedrag-, Drijfveren-, EQ- en Stressanalyses brengt men het functioneren van u en uw medewerkers in kaart. “Ons credo is niet voor niets Passie, Focus, Groei en Innovatie” begint Du Croix enthousiast, “wij zijn een van de weinigen die HR en IT als belangrijkste pijlers van onze dienstverlening hebben gekoppeld. Maar waar wij als bedrijf helemaal uniek in zijn is het aanbieden van stress assessments.”

In Japan heeft men een term voor overlijden door overwerkt zijn (stress dus): karōshi. Maar ook in het Westen, waar werknemers steeds vaker worden geconfronteerd met veranderingen, ontwikkelt stress zich als spreekwoordelijke killer. Zo vindt volgens een onderzoek van TSI, die de door ons gebruikte wetenschappelijk onderbouwde assessments ontwikkelt, 38,1% van de werknemers zijn taakeisen te hoog en melden zich dagelijks vijftig nieuwe arbeidsongeschikten door stress-overbelasting. “Een stress assessment begint met een intakegesprek met de opdrachtgever, gevolgd door een gesprek met de werknemer. Hierna volgt een online assessment en aan de hand daarvan een rapportage op maat. Het gehele traject wordt door een van onze consultants begeleid.” Voor de overige assessments is dit traject hetzelfde. Neem bijvoorbeeld de EQ assessment, hierover zegt Du Croix: “Hoe ga je als werkgever en werknemer om met emoties? Daar wordt op de werkvloer, zeker door mannen, erg weinig over nagedacht. Regelmatig horen wij van werknemers dat zij zich niet begrepen voelen. Maar wij zoeken eerst uit of zij hun eigen emoties eigenlijk wel begrijpen. En vaak blijkt dat niet het geval te zijn, waardoor het dus niet zo vreemd is dat zij deze emoties slecht naar hun collega’s en leidinggevenden kunnen verwoorden.”

Voor al uw HR en IT vraagstukken

Voor een unieke benadering van de HR uitdagingen binnen uw bedrijf kunt u dus het beste contact opnemen met de mensen van BlueMesa. Maar ook als u twijfelt over de veiligheid van uw digitale bestanden voert het bedrijf uit Den Haag met alle plezier een gecontroleerde cyberaanval of inbraak op uw systeem uit. “Wij komen altijd binnen is mijn ervaring”, glimlacht Du Croix, “en daarnaast is dé uitdaging op IT gebied op het moment niet meer de Cloud waar zoveel over gesproken wordt maar Business Analytics: het analyseren van de gegevens en informatie binnen het bedrijf waardoor beter vooruit gekeken kan worden.” Maar ook het inbrengen van eigen hardware door medewerkers, zoals tablets en smartphones, stelt IT afdelingen voor grote uitdagingen aan de ‘demand’ zijde van hun werkzaamheden. Du Croix: “Een duidelijk voordeel van onze eigen IT’ers is dat zij juist vanwege onze HR consultancy tak op persoonlijk, sociaal en emotioneel vlak beter ontwikkelt zijn dan de gemiddelde IT specialist. Oftewel: wie appelen vaart, ook appelen eet.” Door deze unieke combinatie van kwaliteiten ziet u als opdrachtgever sneller resultaat. Want de kort cyclische HR trajecten zijn effectief en de IT specialisten van BlueMesa begrijpen waar het in de business om draait.

Kortom: Bij BlueMesa kunt u terecht voor al uw HR en IT oplossingen: het terugdringen van ziekteverzuim, reïntegratie van medewerkers en het aanwakkeren van de specifieke kwaliteiten van uw personeel. Maar ook het veilig beheren van uw digitale informatiestromen en een excellente en flexibele IT detachering die voorbereid is op de steeds sneller veranderende toekomst. Dave du Croix en zijn team vinden het een uitdaging om voor u het beste uit uw bedrijf te halen waardoor u zich kan richten op groei en innovatie van uw onderneming.

Laatste nieuws

Adhoc in finale bij Ondernemersprijs Haaglanden

10 september jl. was de halve finale van de Ondernemersprijs Haaglanden. Claudia Duinisveld, Adhoc, stond in de halve finale....

Lees ook..