1.4 C
Den Haag
maandag, december 4, 2023

Bloed, zweet en tranen

Onze edities

TEKST: PHILIP FOKKER FOTOGRAFIE: BAS KIJZERS

Advocaat Raymond de Mooij maakt wat mee in zijn praktijk en schrijft hierover met veel plezier columns in ons magazine maar ook in het Den Haag Centraal. Een verhalenverteller met passie voor recht én fotografie.

Pizza!

De grondleggers van GMW advocaten, Raymond de Mooij en Antoine de Werd vonden elkaar tijdens hun studie in hun gedeelde passie voor karate. Tijdens een reis door de Verenigde Staten zag De Werd dat mensen een pizzapunt in plaats van een hele pizza konden bestellen. Dat was precies de zakelijke insteek die de heren nodig hadden op dat moment, aangezien zij na hun studie droomden van een toekomst in de horeca. In zijn ruime kantoor dat volhangt met bijzondere foto’s vertelt De Mooij dit verhaal met een glimlach. Want toen bleek wat de huur van een horeca gelegenheid in het centrum van Den Haag moest kosten en de heren de prijs van een pizzaoven vernamen verdwenen de horecaplannen rap in de koelkast. En daar liggen ze nog steeds.

Kantoor op kamers

En gelukkig maar, want het in rook opgaan van het horeca avontuur vormde de vonk die nodig was om een advocatenkantoor te beginnen. Ook hier kijkt de Mooij met zichtbaar plezier op terug als hij vertelt dat het kantoor in de begintijd niets anders was dan de zitkamer van het kleine appartement van collega De Werd. Een paar jeans, een stuk of wat overhemden en hun papieren, dat was eigenlijk de inboedel. En een specialisme hadden zij natuurlijk ook nodig; dat werd de sport. Hun eerste grote klant was een bekende schaatser die zij met succes bijstonden. Na deze zaak kreeg het duo bij de bank een bescheiden bedrag los om een eigen kantoorruimte te openen.

Eigenzinnig

Het moment dat het nieuwe kantoor haar deuren opende viel in 1989 samen met de opheffing van het reclame verbod voor de advocatuur. En al was het voor gevestigde kantoren ook na deze opheffing ‘not done’ om de publiciteit te zoeken, bij GMW hadden de jonge honden totaal geen last van deze status quo en plaatsen direct een advertentie in de Gouden Gids. Hierna volgden advertenties onder enkele Haagse stadsklokken en campagnes in de media, maar ook door het sponsoren van sportclubs en culturele evenementen speelt GMW advocaten zich in de kijker.

Kunst en cultuur

Niet alleen de kamer van Raymond de Mooij is een bescheiden galerie. In bijna iedere ruimte in het statige pand aan de Scheveningseweg hangt kunst aan de muur. Voor de herinrichting van het interieur werd kortgeleden de talentvolle Haagse kunstenaar Daniel van Straalen gevraagd om het kantoorpand onder handen te nemen. Het resultaat is een bijzondere mix van modern en klassiek: blauwe banen op de wanden van onder meer de ontvangst ruimte, een groot doek van de Schotse Dominic Watson in een van de vergaderruimtes en een beamer die videokunst van de Amerikaan Nathan Azhberian in het trapgat projecteert. Voor het 25 jarig jubileum organiseerde men een tentoonstelling in het kantoorpand – waar inmiddels vijfentwintig specialisten werkzaam zijn – van het werk van de Amerikaan Steve Schapiro. De fotograaf zelf was ook aanwezig om zijn tentoongestelde prenten van kleurrijke verhalen te voorzien. Eén van zijn foto’s wordt op dit moment gebruikt in hun nieuwe campagne: “It got to be somebody’s fault”. Een waarheid als een koe. En als u een fout wilt laten rechtzetten kunt u bij GMW advocaten terecht, die de kunst van het pleiten al jaren in de vingers hebben.

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..