-0.5 C
Den Haag
vrijdag, december 1, 2023

Warme broodjes

Onze edities

COLUMN Michaël Lentze,
Notaris en Registermediator,
Ellens & Lentze

Mensen met een vast inkomen hebben het afgelopen jaar flink kunnen sparen. Dat spaargeld wordt nu vaak in de aankoop van een nieuwe woning gestoken. Maar de huizenmarkt is oververhit geraakt en de verkopers en de kopers dus ook. De beslissing om een huis te kopen wordt soms binnen een uur genomen, terwijl we voor het uitzoeken van een nieuw espressoapparaat aanzienlijk meer tijd uittrekken. 

Dat ene huis 

De huizen vliegen dus als warme broodjes over de spreekwoordelijke toonbank. Kopers staan onder druk snel te beslissen, want er zijn minstens tien andere geïnteresseerden. Als gevolg van deze gekte zijn kopers bereid flink boven de vraagprijs te bieden en voorwaarden die hen kunnen beschermen van tafel te vegen. Alles voor dat ene huis.

Gokken

Laatst kwam er een jong stel bij ons. Een stel zoals u ook in uw familie- of vriendenkring heeft. Ze waren voor een huis gevallen dat voor iets minder dan vijf ton op Funda stond. Binnen een mum van tijd stonden er al dertig bezichtigingen gepland. In overleg met hun makelaar boden zij € 540.000,-. Ze hadden al zo vaak achter het net gevist dat ze dachten alleen zo kans te maken.

De makelaar had netjes een conceptkoopovereenkomst opgesteld. Tijdens onze voorbereidende werkzaamheden echter viel meteen op dat het voorbehoud van financiering uit de overeenkomst was gelaten. “Klopt dat?” en “Kennen jullie de risico’s?” waren dan ook onze eerste vragen. Het antwoord was: “Ja, we wilden niet dat de koop aan een ander werd gegund.” 

Van tevoren hadden ze laten berekenen hoeveel ze gefinancierd konden krijgen. Voor de kosten koper en de verbouwing van de badkamer hadden ze eigen geld klaarstaan. Doordat de getaxeerde waarde veel lager lag dan het gevraagde hypotheekbedrag, weigerde de bank hun aanvraag. Paniek! De ouders aan beide kanten waren welwillend, maar niet vermogend genoeg om het verschil op te vangen. 

De termijn verliep. Ze kregen de financiering niet rond en de waarborgsom werd dus niet op tijd betaald. De verkoper beriep zich op zijn rechten en werkte niet mee aan de ontbinding van het contract. Het huis ging weer in de verkoop en onze klanten kregen een boete van 10%. € 54.000,- die ze nu kwijt zijn zonder er iets aan over te houden. Een halve ton die ze niet in een ander huis kunnen steken. En zo na deze strijd nog minder kans op succes op deze idiote huizenmarkt.

Blijf nadenken

Wat wij in zo’n geval kunnen doen? Niets helaas. Ze hebben willens en wetens getekend. Ze waren zich bewust van de risico’s, maar hebben zich door de druk van de markt gek laten maken. Ze hebben gegokt en verloren. Het gebeurt. Maar het hoeft niet te gebeuren als u zich door dit stukje laat waarschuwen. 

Als notaris en registermediator kom ik veel verschillende mensen tegen. Verschillende mensen die vaak in eenzelfde situatie zitten. Uiteraard zijn de situaties die ik beschrijf geanonimiseerd en opgebouwd uit alle verschillende ontmoetingen. Maar ik hoop dat mensen zich herkennen in mijn verhalen en realiseren dat er ook voor hun situatie praktische oplossingen zijn.

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..