3.1 C
Den Haag
maandag, december 4, 2023

Steeds ouder, steeds wijzer

Onze edities

Michaël Lentze,

Notaris en Registermediator,

Ellens & Lentze, Notariaat en Mediation

Op 10 september jl. stonden wij met onze stand op de Senioren Beurs Haaglanden in de Grote Kerk. Tijdens mijn voorbereidingen voor deze beurs dacht ik  weer eens terug aan onze laatste familieverjaardag. Iedereen heeft het gezellig met taart en een wijntje. Er wordt gelachen, verhalen worden uitgewisseld en er worden spelletjes gedaan. We hebben het over leuke dingen.

Maar nu mijn vader ouder wordt, nee, nu ik ouder word, vraag ik me steeds vaker af hoeveel we eigenlijk van elkaar weten. Natuurlijk, als we elkaar zien wordt er veel gepraat. Maar wanneer hebben we voor het laatst gesproken over de minder leuke kanten van het leven?

Weet ik eigenlijk wel wat zijn wensen zijn voor het geval hij bijvoorbeeld tijdelijk in een verpleegtehuis moeten worden opgenomen? En andersom? Als ik ernstig ziek word? Ik neem me voor binnenkort ook met hem weer eens te praten over een levenstestament.

Later moet je nu regelen

Als ondernemer heb ik niet alleen zakelijk, maar zeker ook privé veel geregeld, zodat mijn gezin weet wat ik belangrijk vind. En hoe de continuïteit in het bedrijf gewaarborgd kan worden en wie welke beslissingen mag nemen.

Ook als notaris en mediator vind ik het belangrijk dat mensen de tijd nemen om door middel van een levenstestament bijvoorbeeld vast te leggen hoe zij graag willen dat er voor hen gezorgd wordt. Én hoe zij voor hun dierbaren kunnen zorgen.

Naarmate we ouder worden, lijkt het belangrijker te worden goed voor de mensen om ons heen te zorgen. Voor een ondernemer ligt zijn bedrijf ook na aan het hart. Het spreekt dan haast vanzelf dat niet alleen onze kinderen en ouders, maar ook onze zakenpartners en werknemers moeten weten welke beslissingen door wie genomen moeten worden, wanneer en op welke manier.

Want in een levenstestament kunt u precies vastleggen wat u wilt dat er gebeurt mocht u tijdelijk niet in staat zijn beslissingen te nemen. Als u door een langdurige ziekte of een ernstig ongeluk niets kunt doen. Niet kunt werken. Geen betalingen kunt doen. Niet kunt instemmen met een bepaalde behandeling. Geen zorgvoorstel kunt afwijzen. Niets.

Ook dan moet zowel thuis als in het bedrijf het dagelijks leven blijven doorgaan. Het mag niet zo zijn dat door één tegenslag alles in elkaar stort. Met een levenstestament geeft u aan wie namens u direct mag handelen, zonder dat een rechter iemand als gevolmachtigde aanwijst. Daarmee wordt direct tijd, en dus geld, bespaard. En familieleden worden zo niet opgezadeld met zakelijke problemen als zij al genoeg andere zaken aan hun hoofd hebben.

Afspraken maken

Op de Seniorenbeurs hebben we kunnen praten met mensen over hoe zij voor hun partner, hun kinderen en hun bedrijf kunnen blijven zorgen, zelfs al zit het leven even tegen. Maar nu bel ik eerst mijn vader voor een afspraakje. En ik hoop u ook snel te zien!

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..