1.4 C
Den Haag
maandag, december 4, 2023

Pia van Boven, ImpressiveGreenApple: Flexibel inzetten van werknemers hoort bij onze cultuur

Onze edities

In 2000 richtte Pia van Boven, GreenApple Campus Recruitment op. In 2006 kon zij het bedrijf van haar vorige werkgever overnemen en ontstond ImpressiveGreenApple. Naast het bemiddelen en uitzenden van secretaresses, begeleiden zij landelijk talentvolle hbo en wo opgeleide jongeren naar hun eerste baan. ImpressiveGreenApple biedt haar klanten verschillende diensten aan; uitzenden, detacheren, werving en selectie en payroll. De nieuwe WAB (Wet Arbeid in Balans) heeft dan ook impact op de dienstverlening van het bedrijf. 

Hoe hebben jullie je klanten voorbereid op de nieuwe wet?

“Wij hebben meerdere klantsessies georganiseerd samen met een advocatenkantoor. Zij hebben onze klanten verteld wat de gevolgen van de nieuwe wet zijn. Deze sessies werden erg druk bezocht. Met onze grote klanten zijn we om tafel gegaan. We hebben bekeken wat er mogelijk was om de optimale flexibiliteit te creëren. Achteraf kijk ik hier heel positief op terug. Onze klanten kenden de nieuwe wetgeving niet en hadden veel vragen. Wij hadden de kennis en konden als adviseur optreden. Dat is ook onze toegevoegde waarde.

Wat was de impact van de introductie van de WAB voor je klanten?

“Onder onze Payroll klanten heeft de WAB eigenlijk weinig voordelen gebracht: minder flexibel en een hogere kostprijs per uur. Dit komt doordat er voldaan moet worden aan de CAO binnen de branche i.p.v. de CAO voor de uitzendbranche. Met name onze administratieve klanten kiezen nu eerder voor uitzenden dan voor Payrollen. Dit biedt de gewenste flexibiliteit voor in ieder geval vijf en half  jaar.” 

Welke gevolgen heeft dit gehad voor je bedrijf?

“Voor ons is er weer meer uitzendwerk onder onze klanten. Onze primaire rol is altijd al uitzenden geweest. Wij doen weer meer datgene waar we goed in zijn; allocatie. Wij zijn de intermediair, wij werven, faciliteren, selecteren en zenden uit. Wij brengen partijen bij elkaar, dat is ons vak. Payrollen waarbij de klant eigen mensen werft, en deze medewerkers administratief bij ons onderbrengt is na 1 januari 2020 zichtbaar afgenomen.” 

Wat is je visie op de nieuwe WAB

“Ik vind deze wet geen hele verstandige keuze, maar we zullen er mee moeten werken. Mijn visie is dat Nederland groot is geworden door het hebben van een flexibele schil. Flexibel inzetten van werknemers hoort bij onze cultuur. Met deze wet wil de overheid meer  verantwoordelijkheid bij de werkgever neerleggen. Het gevolg is een verhoging van het ondernemersrisico. Dit gaat ten koste van creativiteit, nieuwe ontwikkelingen en dus het ondernemerschap waardoor Nederland groot is geworden. Wil je werkgelegenheid stimuleren, dan moet je juist de flexibiliteit niet inperken..” 

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..