2.5 C
Den Haag
dinsdag, december 5, 2023

ONDER NEMEN

Onze edities

COLUMN Shahab KhatibzadehFocus-Coach, Spreker en Productontwikkelaar

Is je huis en land verlaten om een nieuwe toekomst te vinden een onderneming? Is het kiezen van een opleiding, baan of partner een onderneming? En kun je zelfs het boeken van je vakantie een onderneming noemen? In deze eerste van 7 columns wil ik je van harte uitnodigen jouw ondernemerschap onder de loep te nemen. Wat betekent ondernemen voor jou? Wat kost het je en wat levert het je op?

Wat is ondernemen volgens mij? Alleen het woord vertelt je al wat het inhoudt: je ONDER gaat ‘het’ en je moet NEMEN.

Ondernemen is ondergaan

Als kind ben ik op mijn 2e uit Iran gevlucht, vanwege de politieke situatie. Samen met mijn moeder en broer heb ik 4 jaar gelopen. Zo zijn we via Turkije, en Oostenrijk Nederland binnen gewandeld. Een hele onderneming! De les die ik toen van mijn moeder leerde was: ‘Shahab geef jezelf weg aan iets in het leven.’ Met andere woorden: onderga het!

Dat ‘ondergaan’ klinkt passiever dan het is. Het is je actief verhouden tot wat is, om zo, vanuit het diepste van je ziel de keuzes te maken voor je toekomst.

Ondernemen is geven en ontvangen

In mijn leven heb ik heel veel ondernomen en heb ik verschillende ondernemingen opgericht. Ondernemen maakt mij een rijk mens. Het haalt het beste uit mezelf. Het maakt dat ik leer door de ervaringen ik ik opdoe: positief en negatief. Al op 6 jarige leeftijd had ik in de gaten dat mijn basisschoolgenoten geld kregen voor hun rapport. Geld hadden wij thuis niet. Dus belde ik aan bij verzorgingstehuizen en liet daar vol trots mijn rapport zien. Doordat ik aan het ondernemen ging én het ook onderging ervoer ik, tot mijn vreugde, dat mensen me heel vaak goed gezind zijn, graag aan mij willen geven en dat ook ik mag ontvangen.

Ondernemen is ook: leergeld betalen

En natuurlijk is er ook de andere kant van de medaille. Al onder-nemend ontmoette ik mensen die misbruik maakten van mijn goede vertrouwen. Daardoor heb ik regelmatig (veel) meer leergeld heb moeten betalen dan me lief was en is. Als ondernemer leerde ik zo ‘Recht wordt je niet gegeven, dit moet je nemen.’

De kunst is dus om de tegenslagen die je altijd op je pad krijgt, te gebruiken als skischans. Oftewel; “Life gives you lemons, make lemonade from it. Don’t trade them in”.

Als je vanuit je hart en ziel onderneemt, en start met onder-nemen, zul je merken dat het hele Universum samenwerkt om jouw dromen te helpen realiseren. Dat voelt voor mij soms als pure ‚magie‘.

Dus, ik nodig je uit: GA ondernemen. Ga, ga, ga en Neem het ervan. Je zult een rijk mens worden. Laat je me weten wat het je brengt?

Identiteit Coach en nog meer….!

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..