2.8 C
Den Haag
vrijdag, december 8, 2023

Lunch a presto… Lodewieck

Onze edities

Al 25 jaar is de Denneweg nummer 5 een begrip in het Museumkwartier: hier is Lodewieck the Hague gevestigd. Richard Koot en Stefanie Tonino zetten de horecagelegenheid op in 1993 en zwaaien er nog steeds de scepter. De makkelijke, maar zeer smakelijke (lunch-)kaart wordt alom gewaardeerd. Perfect voor een lunch à presto. 

Locatie: 8

Schuin tegenover het iconische Hotel des Indes is het heerlijk warm binnenkomen op deze grijze, gure novembermiddag. Met een parkeergarage op een paar minuutjes lopen of het OV, iets verder weg, ligt Lodewieck op een gezellige en makkelijk bereikbare plek in de stad. 

Interieur: 7

Zachte verlichting, kroonluchters, grote, klassiek omlijste spiegels, een schilderij. Binnen krijg je direct een huiskamergevoel. Het Meisje met de Parel kijkt je vanaf de andere kant in de zaak bij binnenkomst direct aan. Het hout in het interieur zorgt voor een informele sfeer. Dat deze knusse formule onverwoestbaar is, blijkt wel uit de drukte. Vrijwel alle tafels zijn bezet en er wordt heerlijk geroezemoesd. Wij nemen plaats aan de tafel  gedekt voor twee vlakbij de counter. 

Menu: 8

Bij een cappuccino en een Spa Blauw voor mijn tafelgenoot  buigen wij ons over de kaart. Die biedt keuze uit belegde broodjes, salades, omeletten en er is huisgemaakt soep. Onder de broodjes vinden wij de ‘Mozza veggie’, een ciabatta wassabi salmon, een carpaccio sandwich, maar we zien ook warme broodjes. De Lodewieck Burger bijvoorbeeld en de Fiona Special met biefstuk, volgens de bediening een specialiteit.

Tafelgenoot komt vers uit de sportschool en kan wel weer wat nieuwe energie gebruiken. Hij bestelt de Fiona Special, een broodje met biefstuk en champignons. Het gerecht is vernoemd naar een keukenmedewerkster die het recept ooit bedacht, licht eigenaresse Tonino toe. “We hebben het broodje erin gehouden en eigenlijk veranderen we helemaal niet zoveel aan de kaart. Mensen komen terug voor bepaalde broodjes. We merken dat gasten gehecht raken aan bepaalde dingen. Als klanten zeggen dat ze een bepaald broodje graag willen, dan luisteren wij daarnaar en passen we soms de kaart aan.’’

Maar ingrijpende veranderingen hebben Koot en Tonino in de afgelopen 25 jaar niet doorgevoerd. “Wij zijn in 25 jaar niet hipper geworden en hebben de kaart niet veranderd. We zijn altijd onszelf gebleven en dat vinden onze klanten fijn,’’ zegt Stefanie Tonino.

De kaart bestuderend valt mijn keuze op de Provençaalse omelet. Zo’n kwartiertje later komt de serveerster aan met onze bestelling. Mijn tafelgenoot is blij met zijn dikke, donkerbruine boterham met roergebakken stukjes biefstuk, champignons, ui en mosterdsaus. Hij is dik tevreden over de smaak. Mijn omelet is gebakken met verse spinazie, kaas, tomaat en de kok is royaal met de fijne, Provençaalse kruiden die de omelet maken tot wat die is.

In de vitrine voor in het etablissement staan cakes en taarten. De carrotcake is de specialiteit van het huis. Maar er is ook appel-, kersen-, citroen-, choco- en bananencake, laat Jonas die in de bediening staat weten. ‘Oooh, is er bananencake?’ klinkt het enthousiast aan de overkant. Juist.

Bediening: 7

Wij worden snel bediend en vriendelijk te woord gestaan als wij vragen hebben en we worden met rust gelaten als we volop in gesprek zijn. Geen show van de bediening en dat mag ook wel worden gewaardeerd.

Kijk op onze site!

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..