2 C
Den Haag
vrijdag, december 8, 2023

Luisteren naar de dingen die niet gezegd worden

Onze edities

Tekst: Berna Hazenbroek Fotografie: Janita Sassen

Als adviseurs van het familiebedrijf maken we vele unieke, mooie en soms confronterende situaties van dichtbij mee. Dan besef je waarom het familiebedrijf een hele andere benadering nodig heeft dan een ‘gewone’ onderneming. Het verschil zit vooral in de emotie. De passie, gedrevenheid en trots van familiebedrijven is een groot goed, maar tegelijk ook een valkuil. Wie kent niet de voorbeelden van hechte families die na een ‘zakelijk’ geschil niets meer met elkaar te maken willen hebben. 

Eén blik zegt meer dan duizend woorden

Robin Opzitter: “Door vooral te luisteren naar de dingen die niet gezegd worden, proberen we ook gevoelige zaken bespreekbaar te maken. De blik waarmee iemand je aankijkt. Hoe iemand een vraag stelt, of dat iemand direct in de verdediging schiet. Het non-verbale vertelt meer dan wat je hoort.”

Lastige vragen stellen zet mensen aan het denken

Volledig voorbereid met een oplossing aan komen dragen, werkt averechts vertelt Yvonne Oudshoorn: “We zijn er om de weg te wijzen en niet gelijk in oplossingen te denken. Om daar te komen, stel ik eenvoudige maar voor hen soms lastige vragen die normaal niet gesteld worden. Daarbij is er geen goed of fout. Het gaat erom dat je als familie bewuste keuzes maakt.” Door verschillende (nood)scenario’s te schetsen, zet je mensen aan het denken. Wat gebeurt er bij een ongeval of als je bedrijf in vlammen op gaat of wordt gehackt. Praktijkvoorbeelden die vragen om een fundament aan (nood)maatregelen die direct in werking treden als zo’n scenario werkelijkheid wordt.

Slaap lekker

Bij ons draait het om vertrouwen. Niet om het verkopen van een oplossing. Gaat dit vanzelf? 

Nee, zeker niet! Daar gaan de nodige gesprekken aan vooraf. Maar ons doel is dat u als ondernemer (nog) rustiger slaapt! Als er dan iets gebeurt en het is goed geregeld, dan is er rust in plaats van paniek.

Meer weten? 

Kijk op grantthornton.nl/familiebedrijven Wij maken graag tijd voor een goed gesprek.

Luistertip: podcast Toekomstbestendig Ondernemen

In de podcastserie over Toekomstbestendig Ondernemen vertellen 3 eigenaren van familiebedrijven aan de hand van prikkelende dilemma’s over hun kijk op thema’s als bedrijfsopvolging, vermogen, eigenaarschap en duurzaamheid. U vindt de podcast in de BNR-app: https://www.bnr.nl/vanonzepartners/toekomstbestendig-ondernemen

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..