7.6 C
Den Haag
woensdag, april 24, 2024

Is het nieuwe pensioenstelsel een grote verbetering?

Onze edities

Voor de ondernemer en werkgevers verandert helaas niet datgene dat zou moeten veranderen, aldus prof. Hans van Meerten van het Haagse GMW Advocaten. De deeltijd hoogleraar pensioenrecht aan de Universiteit van Utrecht verwacht dat hij met het huidige pensioenstelsel veel ondernemers mag gaan helpen geschillen op te lossen. Claims van ondernemers die hopen een vuist te maken tegen de machtige pensioenfondsen. “Veel ondernemers, maar ook particulieren zoeken de hulp van GMW Advocaten omdat zij zich machteloos voelen tegen de pensioen gerelateerde wijzigingen van zulke grote spelers. En dat aantal wordt met het nieuwe pensioenstelsel alleen maar groter.”

Van Meerten benadrukt dat er in het huidige stelsel ondernemers veelal verplicht gesteld worden zich bij één bepaald type pensioenfonds aan te sluiten, terwijl dat helemaal niet gewenst is. Want ben je een bakker die duurzaam en biologisch brood bakt, terwijl jouw pensioenfonds investeert in een oliemaatschappij, dan wringt dat als water en vuur terwijl je geen keuze hebt om je pensioen elders onder te brengen. “Er zijn gelukkig wel manieren om ondernemers uit die verplichting van het pensioenfonds te trekken,” vertelt Van Meerten. “Met de hulp van ons, maar ook met andere ondernemers in de branche die gezamenlijk opkomen voor hun belangen.”

Van Meerten beklemtoont dat die verplichting, waar hij al jaren een ferme tegenstander van is, in het nieuwe pensioenstelsel niet zal veranderen. “Die verplichting is net datgene wat niet gewijzigd wordt in het nieuwe pensioenstelsel terwijl het de ondernemer juist zo tegenwerkt. Ik vind dat je de keuze moet hebben om het pensioen waar je hard voor gewerkt hebt te beleggen in hetgeen waar jouw idealen liggen.” 

Voor ZPP’ers is er gelukkig meer vrijheid dan voor de ondernemers met een eigen zaak of groot bedrijf. Voor de zelfstandigen zijn er namelijk een aantal mogelijkheden gekomen met zogeheten ‘ZZP-experimenten’. Dat maakt het voor hen makkelijker zich bij een bepaalde pensioeninstelling aan te sluiten.

Van Meerten staat ondernemers en particulieren ook bij in de juridische verandering van het uitkeringsmodel naar het premiemodel. Want zo’n verandering is toch altijd complexer dan dat je in eerste instantie zou vermoeden. “Het is namelijk nogal een verschil dat jouw juridische garantie op een bepaalde uitkering vervalt. Zeker als je daar al die tijd wel voor betaald hebt. Daar gaan naar mijn verwachting veel deelnemers tegen protesteren.” 

Van Meerten spreekt van een verwachte compensatie van 65 miljard euro volgens de laatste berekeningen, die gereserveerd zal moeten worden om vooral de groep van veertig en vijftig plussers te compenseren voor die juridische overgang.

Met dat er iets moet veranderen is Van Meerten het roerend eens. “Het huidige systeem – met denken in achterhaalde sectoren –  is absoluut niet meer van deze tijd en stamt nog uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Nog even en het systeem is honderd jaar oud. Hoe kun je nou over een de toekomst van de pensioenwetgeving praten als dit gehandhaafd blijft? Helaas blijft de ontwikkeling nog erg stroperig, dus zal de rechtspraak voor de ondernemers de wetgeving moeten doen ombuigen. Bij de politiek zijn er namelijk geen signalen dat er iets op korte termijn gedaan wordt.”

Wie is prof. Hans van Meerten?

Al sinds 2007, toen Van Meerten ambtenaar werd bij het Ministerie van Financiën, houdt hij zich bezig met het pensioendossier. In de pensioenwetgeving vond Van Meerten zijn uitdaging omdat het ministerie zich meer met deze wetgeving ging bemoeien. Onder zijn pen werd in 2008 de wet Premie Pensioen Instellingen geboren. De commerciële advocatuur lonkte, waarbij Van Meerten de eer kreeg vele pensioenrechtzaken te mogen behandelen. Sinds 2015 is hij deeltijd hoogleraar pensioenrecht aan de Universiteit Utrecht.

Laatste nieuws

Lees ook..