3.3 C
Den Haag
maandag, december 4, 2023

Gloednieuw verfrissend jasje voor World Forum

Onze edities

Wie in Den Haag woont of werkt heeft zeker herinneringen aan het voormalig Congresgebouw aan het Churchillplein. Of het nu een bezoek aan een jazz concert is, de Pasar Malam of een (internationaal) congres, mensen van binnen en buiten de stad weten deze bijzondere plek voor bijeenkomsten al jaren te vinden. 

Metamorfose

Wie de laatste maanden in het gebouw moest zijn of er langs reed heeft gemerkt dat er een ware metamorfose plaatsvindt. Het Congresgebouw, dat tegenwoordig World Forum heet, is een fysieke verandering aan het ondergaan die nog het meest lijkt op een metamorfose die wij allemaal kennen uit verschillende tv programma’s. Als u het gebouw, straks opnieuw betreedt zult u, net als in de betreffende tv programma’s, achterover slaan van verbazing: Het oude Congrescentrum is alleen nog maar te herkennen als je je voorstellingsvermogen tot het uiterste inspant, niets herinnert er meer aan het statige maar toch ook een beetje stoffige imago dat het gebouw in de loop der jaren had gekregen.

Investering voor intensivering

Commercieel manager Kirsten Vosmer houdt zich al een aantal jaren intensief bezig met de verandering die het gebouw moest ondergaan. Zij vertelt enthousiast tijdens een rondleiding over het World Forum. Zo heeft de gemeente Den Haag 27 miljoen euro  uitgetrokken voor de benodigde renovaties en tastte het World Forum zelf in de buidel om de aankleding en het tapijt van het complex te financieren. De laatste jaren profileerde de plek zich vooral als een warme huiskamer voor internationale bijeenkomsten, die dan ook door verschillende hoogwaardigheidsbekleders werden bezocht. De nieuwe entree aan de kant van het Joegoslavië Tribunaal (ICTY) – een afgesloten glazen ruimte rondom de pui die voorheen open was – ontvangt na de verbouwing ook weer met graagte de Hagenaar met open armen.

Multifunctionele ruimte

Deze vernieuwde glazen galerij wordt een multifunctionele ruimte met dynamische mogelijkheden. Hoogwaardige wifi verbindingen en mobiele wanden maken het een uitstekende plek voor high end bijeenkomsten of kunstexposities. Maar ook een jury van een rally met oldtimers kan er bijvoorbeeld mooi plaatsnemen aangezien het op straatniveau ligt en men zo dus gemakkelijk de voorbijrazende bolide’s kan inspecteren. Tijdens het gesprek met Vosmer vliegen de uitgebreide ideeën met de vernieuwde lokatie je om de oren. Stelt u zich als ondernemer in de autobranche bijvoorbeeld eens voor hoe uw wagenpark staat te glimmen in de entreehal tijdens een borrel. Of wat denkt u van een jubileum met honderden gasten die onder het genot van een hapje en een drankje in dit glazen paleis worden vermaakt? Een galerieruimte die in delen kan worden opgesplitst met een adellijke uitstraling dus. World Forum is onlosmakelijk verbonden aan het koningshuis door de regelmatige bezoeken die zij brengen aan diverse congressen en bijeenkomsten. Om dit te onderstrepen zal de galerij Queen Maxima worden gedoopt, terwijl de drie subzalen de namen van haar prinsessenkinderen zullen krijgen.

Onyx: een aparte entree

De naam zegt het eigenlijk al; het World Forum is er voor iedereen. Het is niet alleen de ideale plek voor beurzen tot 10.000 vierkante meter maar ook kleinere bijeenkomsten kunnen er prima worden georganiseerd. Zo is bijvoorbeeld de Onyx entree in het duingebied (aan de kant van het Statenkwartier) ideaal voor groepen tot driehonderd man. Via deze zij-entree kunnen bezoekers vanuit de onderliggende parkeergarage direct uw evenement binnenwandelen, zonder eerst door het gehele World Forum te moeten lopen. Dit is natuurlijk ook ideaal voor het World Forum zelf, legt Vosmer uit. Door de mogelijkheid om op verschillende plekken uiteenlopende evenementen te kunnen organiseren wordt optimaal gebruik gemaakt van de faciliteiten van het gebouw.

Grootste theaterzaal van Nederland

Met 2.161 zitplaatsen heeft het World Forum ook nog eens de grootste theaterzaal van Nederland in huis! De diversiteit en dynamiek van het World Forum komt dan ook waanzinnig goed tot uiting in haar theater aanbod. Dans en ballet, Kabouter Plop, een spectaculair Kerst diner met sterrenkok Rudolph van Veen, het grootste Zwanenmeer ter wereld en een akoestische sessie van de Golden Earring. Het is maar een kleine opsomming van het komende programma. Niets vervult de functie van een huiskamer die voor iedereen open staat beter dan een mooie horecagelegenheid. Er zijn dan ook plannen voor het creëren van werkplekken en er wordt gekeken naar diverse horeca mogelijkheden, de terrasvergunning is in elk geval al in huis.

Kleine rondleiding

Zoals ik al aan het begin van het stuk schreef: tijdens een rondleiding door het gebouw teken ik de aanstaande spannende veranderingen op. De huisarchitect heeft een nieuw plan gemaakt voor het gehele World Forum. In de vernieuwde Amazon zaal zijn deze nieuwe basiskleuren al helemaal doorgevoerd. De grijze tinten zijn fris, innovatief en warm. Het innovatieve in de kleursetting zit hem in het gebruik van de ledverlichting die het decorum van een bijeenkomst door het gebruik van  kleurtinten kan beïnvloeden. Is de huisstijl van een ondernemer of instituut donkerblauw of roze? Het maakt voor de organisatoren niet uit: met een paar drukken op de knop komt de gewenste kleur terug in het interieur. Ook zijn er nieuwe marmeren vloertegels geplaatst in de hal op de benedenverdieping. Die zijn nog zo vers tijdens mijn bezoek dat wij er nog niet op kunnen lopen. Ook het restaurant is onder handen genomen; een doorkijk in de keuken en mooie nieuwe wanden zijn al gerealiseerd, het nieuwe meubilair wordt binnenkort verwacht. De beeldende taal van Vosmer zorgt ervoor dat de metamorfose van iedere plek die nog niet door een bouwvakker is aangeraakt tot leven wordt geroepen. Ik kan kortom niet wachten tot ik op deze bijzondere plek met Business Haaglanden in het voorjaar van 2016 bij een netwerkborrel mag aanschuiven!

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..