1.4 C
Den Haag
maandag, december 4, 2023

Ernstige verzakking na verbouwing

Onze edities

COLUMN JULIA SCHLEMMER,

Bouwkundige, Alexandria Garantie Aannemers en schilder

Een woning wordt voorzien van een extra etage op de aanbouw. De boosdoener is de fundering met als gevolg op diverse plaatsen verticale en wijkende scheuren. De fundering onder de uitbouw blijkt de boosdoener.

De eigenaar van een relatief eenvoudige jaren-30-woning uit de vorige eeuw laat na de overdracht een extra woonlaag bovenop de reeds aanwezige uitbouw plaatsen. De uitbreiding is in zeer nauwe samenwerking met een architect en een constructeur door een aannemer gerealiseerd. Enkele maanden na de oplevering begint de aanbouw langzaam los te scheuren van de woning. Op veel plaatsen in voornamelijk het nieuwe deel van de aanbouw is sprake van ernstige scheurvorming. Omdat de betrokken partijen het niet eens worden over de oorzaak – en daarmee de schuldvraag –

wordt besloten de bouwpatholoog erbij te halen.

Aanbouw

De woning bevindt zich in een woonwijk in het midden van het land. De woning bestaat uit twee bouwlagen met een hellende kapconstructie, uitgevoerd als een zadeldak. De aanwezige vliering is beloopbaar en wordt gebruikt voor opslag. De aanbouw is uiteindelijk net zo hoog opgetrokken als de oorspronkelijke woning. Ofwel met een extra woonlaag en een vliering op de aanbouw. Deze vliering is beloopbaar en eveneens in gebruik als opslag. Ter hoogte van de overgang van de aanbouw op de oorspronkelijke woning zijn zowel binnen als aan de buitenzijde grote verticale en wijkende scheuren zichtbaar.

Fundering

Om meer duidelijkheid te krijgen, heeft onze bouwpatholoog de fundering deels laten ontgraven. Daaruit blijkt dat de fundering onder de woning is uitgevoerd zoals de tekening vermeldt: als strokenfundering met een voetbreedte van 600 mm. De fundering onder de aanbouw is gerealiseerd als plaat met een vorstrand. De uiteindelijke aanlegbreedte van de vorstrand is ongeveer 200 mm. De plaat rust niet op een verdichte zandlaag, maar is als het ware vrijdragend uitgevoerd.

Analyse en conclusie

De scheurvorming is in feite eenvoudig te verklaren. Er is een compleet andere fundering onder de aanbouw aanwezig dan op de ontwerptekeningen van de woning met uitbouw staat aangegeven. Doordat een fundering met vorstrand in plaats van een strokenfundering is toegepast, is een veel minder draagkrachtige fundering ontstaan. Of de zakking ondertussen een halt is toegeroepen, is nog onduidelijk. Zou de fundering onder de aanbouw zijn uitgevoerd zoals op de tekeningen van de woning, dan zou deze de extra belasting gemakkelijk hebben kunnen dragen. De tekeningen van de woning zijn het uitgangspunt geweest voor de verbouwing.

Herstel

Het herstel zal zich voornamelijk moeten richten op het verstevigen van de funderingsvoet onder de aanbouw. Uiteraard kunnen er meerdere perspectieven worden geboden.

Meer informatie: info@alexandriabv.nl of vraag een offerte aan op

www.alexandriabv.nl

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..