2 C
Den Haag
vrijdag, december 8, 2023

Een interview met wethouder Boudewijn Revis: De Binckhaven is hot & happening

Onze edities

De nieuwe economie van Den Haag is van start gegaan op de Binckhaven. De Binckhaven is volop in ontwikkeling: het gebied versterkt en verbreedt de Haagse economie en er is volop ruimte voor experiment en innovatie. Zowel het bedrijfsleven als de gemeente investeren momenteel in de Binckhaven. Er liggen veel kansen voor nieuwe ondernemers zoals IT-bedrijven en creatieve, innovatieve en impactvolle startups om zich hier te vestigen. Ook de verandering in de ontwikkelingsstrategie wekt interesse: organische groei maakt plaats voor een duidelijke gebiedsvisie. We interviewden Boudewijn Revis, Wethouder van Binnenstad, Stadsontwikkeling, Kerngebieden en Buitenruimte, over zijn kijk op de ontwikkelingen in de Binckhaven.

De Binckhaven is het innovatieve hart van de Binckhorst. Het is een broedplaats voor creatieve bedrijvigheid en startups en ruim honderd startups en creatieve bedrijven zijn er gevestigd. Het is een plek waar ideeën van mensen samenkomen en waar peers zich huisvesten. Dat het economisch potentieel van dit gebied is groot is, wordt bevestigd door de economische successen van de hier gevestigde bedrijven zoals scaleup Secrid en sociale onderneming Greenfox evenals de grote interesse om de braakliggende kavels in het gebied te ontwikkelen met vernieuwende economische concepten. Het creatieve startup eco-systeem in dit gebied wordt verder verrijkt met brouwerij De Kompaan en restaurant MamaKelly en heeft een grote aantrekkingskracht op innovatieve ondernemers van buiten Den Haag. Dat blijkt uit het feit dat bijvoorbeeld de Caballero Fabriek vol zit en bedrijven die er zitten uit hun jasje groeien maar wel aangeven in hetzelfde gebied te willen blijven. De Binckhaven is het visitekaartje voor de Haagse startup scene.

Samen met het bedrijfsleven geeft de gemeente het gebied vorm. Nieuwe ideeën zoals Challenge kavel 2: Urban Lab en de herbestemming van het van Klingeren Paviljoen ‘Frank is een Binck’ dragen bij aan de gebiedsontwikkeling. Het stimuleren van duurzaamheid, sociale innovatie en het behouden van het industriële karakter staan hierbij centraal. Innovatie en creativiteit krijgen de ruimte middenin de stad. Het gebied ontwikkelt zich stukje bij beetje naar een gebied waar je mag dromen en werken aan de toekomst. ‘Nu deel uitmaken van de Binckhaven betekent dat je vorm mag geven aan het gebied. Je doet echt mee. Een kans die je niet moet laten liggen,’ aldus Revis.

De huidige tijd markeert een verandering in de ontwikkelingsstrategie: het zuivere organische model (initiatieven in eigen gebied) maakt plaats voor meer planning en regie. Er komt een meer planmatige aanpak met een duidelijke rol voor de gemeente, een gebiedsaanpak met een investeringsagenda met focus op de Impact Economy. Voor investeerders en ondernemers is het belangrijk om te weten welke richting de gemeente met de Binckhaven op wil gaan, erkent wethouder Revis. Zij zijn immers degene die anderen inspireren om hetzelfde op een andere plek te doen. De voorganger van de wethouder, Peter Smit, heeft het startsein gegeven voor de aanleg van de Rotterdamsebaan, als aanjager van de ontwikkeling van de Binckhorst. Dit heeft de toekomst van de Binckhorst bepaald. Onder leiding van wethouder Revis gaat de gemeente verder met het aanjagen van de ontwikkeling van de Binckhorst naar een eigentijdse woon-werkwijk. De tweede aanjager voor de ontwikkeling van de Binckhorst is de Binckhaven: dit gebied met eigentijdse industriële sfeer bruist van de activiteiten en ideeën. Er gaat steeds meer bloed door de aderen van de Binckhaven stromen.

Om de Binckhaven nog aantrekkelijker te maken voor startups en creatieve bedrijven houdt de gemeente zich volop bezig met de buitenruimte. Om het innovatieklimaat te stimuleren, wordt de omgeving ten eerste groener gemaakt en gaat het water een grotere rol spelen. ‘In de toekomst wordt het mogelijk om per rondvaartboot door de Binckhaven naar horecagelegenheid Mama Kelly te varen,’ aldus Revis. Een openbaar rondje langs de kade maken, is een van de dingen waardoor mensen komen om hun bedrijf te vestigen. Naast dat het gebied dus goed bereikbaar wordt per boot, worden ook de openbaar vervoer voorzieningen – een randvoorwaarde voor een goed economisch vestigingsklimaat –  verbeterd. De Binckhaven wordt zodoende het verrassende onderdeel van het Haagse Centrum. De Binckhaven is volgens Revis bij uitstek het gebied voor een zelfrijdende bus die het centrum met het Maanplein verbindt. ‘Hoe gaaf als onderdelen voor de zelfrijdende bus in de CabFab kunnen worden bedacht of geproduceerd!’ De ontwikkeling van de buitenruimte, het verbeteren van de bereikbaarheid en het bloeiende innovatieve klimaat, maken de Binckhaven een economisch interessant gebied om in te investeren.

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..