10.2 C
Den Haag
dinsdag, maart 19, 2024

Duurzame cateraar op congressen, Hof Caterings Foodprint toont uitstoot per gerecht

Onze edities

Zijn ouders begonnen een buurtsuper in het Haagse Benoordenhout. Rob van Leeuwen begon met een traiteur en breidde deze uit met een cateringbedrijf. Nu heeft hij een modern cateringbedrijf, Hof Catering. De nieuwe generatie Van Leeuwen staat al in de startblokken om het bedrijf straks te runnen: dochter Iris is manager van Hof Catering.

Hartelijk geeft ze een snelle rondleiding: beneden de keuken waar de eerste kok ’s morgens vroeg om 04.30 de koude lunches begint te maken. Iets verderop in de keuken staan de werktafels voor de tweede kok die om 06.00 uur de keuken aan de Rijswijkse Treubstraat binnenwandelt om de warme lunches voor de dag te bereiden. 

“Soms sta ik om half negen chili con carne te proeven. Dat is best lekker hoor,’’ lacht de jongste Van Leeuwen in het bedrijf. Om 09.00 uur rijdt de bestelwagen weg. “Op locatie staat ook een kok die het tweede gerecht bereidt. Altijd in een open keuken, zodat iedereen de kok altijd kan zien. Op congressen koken ze op kookeilanden tussen de gasten. Wij onderscheiden ons met onze keuken. Dan is het zonde om de kok te verstoppen.’’

Congressen en borrels

Het kantoor, de keuken en de vergaderruimte bevinden zich op de bovenverdieping. Haar vader die het cateringbedrijf in 1997 heeft opgericht en in 2016 vanuit Den Haag naar Rijswijk verhuisde, schuift aan bij het gesprek. Samen praten ze over hun bedrijf dat partycatering en bedrijfscatering in Den Haag en daarbuiten verzorgt. 

Sinds de Hofstad steeds meer congressen naar zich toetrekt, is ook dat een nieuwe markt voor Hof Catering. “Wij verzorgen eten, drinken en de gastvrijheid,’’ zegt hij. “Dat essentiële deel van een geslaagde bijeenkomst of feest, waar je als congresorganisator niet mee bezig wilt zijn, leiden wij in goede banen.’’

Hofs Haagse ballen zijn standaard een hit op de borrel, vult zijn dochter aan. “We hebben ze in alle varianten. Een kwart zijn de vlees bitterballen en we hebben daarbij ballen met vis, maïs, kikkererwt en met kaas. Het is onze nummer 1 op borrels. Ze zijn bedacht door onze chef, mijn tante Mariska. Voor maandag zijn er zevenhonderd besteld.’’

Duurzaamheid

Rob van Leeuwen heeft de ‘Foodprint’ bedacht. Met deze rekenmethode kan hij de CO2-uitstoot van Hof Catering precies uitrekenen. Dat is belangrijk voor bijvoorbeeld ministeries. Die willen weten hoe duurzaam de bedrijven waarmee zij werken zijn.

“Je kunt per gerecht aantonen hoeveel uitstoot het heeft gekost. Rundvlees bijvoorbeeld kent de hoogste uitstoot in de voedselketen. Vis stoot veel minder uit. Wij zijn ambassadeur van Noordzeevis dat dichtbij wordt gevangen. Zalm en tonijn wordt veel gegeten in Nederland, maar die vis moet van ver komen. Terwijl wij voor de deur fantastische vis hebben,’’ legt Van Leeuwen uit. “Verder kopen we Westlandse groenten in. De techniek waarmee Westlanders groenten kweken, loopt in duurzaamheid vooruit. Hetzelfde geldt voor Nederlands fruit. Daarom kopen wij Nederlandse groenten en fruit in.’’ 

De ondernemer heeft uitgerekend dat in 2018 de uitstoot per gast op 2,01 kilo CO2 ligt. “Dat kan je vervolgens weer omrekenen naar een x-aantal kilometers.’’ Manager en dochter Iris weet dat het bedrijf op jaarbasis net zoveel uitstoot als een dieselauto die 2,5 keer de wereld rond rijdt. Dat percentage brengt het bedrijf dit jaar omlaag. Met 10 procent, zegt het tweetal. “Dat zal onmerkbaar zijn voor de gast aan tafel. Wij maken het wel inzichtelijk voor de klanten die bij ons bestellen.’’

www.hofcatering.nl

Laatste nieuws

De expertise van PROFILE PROJECT

Marc de Vries is Director van Profile Project in Rijswijk. Profile Project staat voor het realiseren van perfecte werk-...

Lees ook..