7.2 C
Den Haag
zaterdag, december 9, 2023

 Doornbos & Partners

Onze edities

Vastgoed Fondsen, Financieringen en Vermogensbeheer

“Kennis en netwerk delen, samen met partners en opdrachtgevers iets opbouwen, daar worden we blij van.”

Stel je hebt een vermogen van meer dan een half miljoen euro op de bank staan. Ik hoor je denken: een hoop geld waar je veel leuke dingen van kunt doen. Een vermogen dat je door hard werken of bijvoorbeeld via een plotselinge erfenis in handen kunt krijgen. Geld waar je zelf voor moet zorgen, vermogen om te koesteren. Met een beetje ‘money awareness’ klop je al gauw aan bij een vermogensbeheerder die weet wat vermogen voor je kan doen. En dát is vaak veel meer dan je allicht zou denken. 

In restaurant De Landbouw in Wassenaar zitten twee succesvolle, maar toch ook nuchtere mannen tegenover me, die beiden hun sporen hebben verdiend in de financiële wereld. De motorkap van hun auto is nog warm, want ze hebben net een aardige reis achter de reis de rug. Hun kantoor zit namelijk niet alleen in Den Haag, maar ook in Luxemburg. Zo nu en dan kruipen Robert Doornbos en Frank Lagerveld van Doornbos Lagerveld & Partners achter het stuur om daar eens polshoogte te nemen van de goede zaken. 

Na een intensief jaar van vergunningen verzorgen, de juiste connecties bij elkaar sprokkelen, onderhandelen en het regelen van een hoop papierwerk, hebben zij vanaf april dit jaar de eer om het kapitaal van tientallen vermogende klanten te kunnen gaan beheren. De telefoon staat roodgloeiend, het loopt storm. En dat terwijl ze als vermogensbeheerder nog maar net gaan beginnen. Alle reden voor een feestje dus!

Een financieel bedrijf beginnen…hoe doe je dat?

Frank en Robert kennen elkaar al een tijd. Kinderen, buurtgenoten, Wassenaar is klein maar fijn zullen we maar zeggen. Ze ontdekken dat hun verledens in de financiële wereld als CEO van grote banken, consultant of interim manager, de ambities en alle inzichten enorm op elkaar aansluiten. In januari 2021 besluiten ze de handen ineen te slaan. Waarom zou je deze kennis niet samen naar buiten brengen en doen wat je het allerleukste vindt: klanten tot in de puntjes helpen met hun financiële keuzes in vermogensbeheer, vastgoedfondsen en financieringen als een winning team. Maar waar moet je beginnen?

‘De focus van ons beiden ligt op de lange termijnrelaties met klanten en zakenpartners.’ Robert steekt enthousiast van wal. ‘Daar wilden we voor gaan. Voor een lange tijd een verbinding aangaan met je klanten, want vermogensbeheer is niet van de korte adem. Bij het oprichten van een bedrijf komt echter van alles kijken en het duurt een flinke tijd om alles geregeld te krijgen. Denk aan huisvesting, telefoons, meubels, een website, een vennootschap, alles. Daar ben je zo maanden mee bezig.’ En dan moet vanwege de toezichthouders de vergunning en alles daaromheen ook nog geregeld gaan worden.

Luxemburg, een onverwachtse hoek

Vergunningen in Nederland duren jaren, zo ook als je als twee professionals met ruim 30 jaar ervaring in de financiële wereld een financieel adviesbureau gaat opzetten. Een oud-ING collega van Robert die een korte tijd voor BNP Paribas had gewerkt, legt de rode loper uit naar het oosten, naar Luxemburg en brengt Frank en Robert in contact met NS Partners Europe (voormalig Notz Stucki). 

In Luxemburg is een vergunning regelen als je het met de juiste partners oppakt een minder tijdrovend proces dan in Nederland. Dat kan de startende ondernemers nog wel eens uitkomst bieden. Frank glimlacht en een glinstering verschijnt in zijn ogen. ‘Wij dachten, net als nu met jou, gewoon in een bar met iemand de mogelijkheden te bespreken, maar we zaten ineens in de vergaderkamer van een gerenommeerd internationaal bedrijf!’ NS Partners heeft € 14 miljard Vermogen onder haar beheer, met 122 medewerkers en vestigingen in 6 landen.

Doornbos Lagerveld & Partners S.à.r.l. zijn in Luxemburg ‘Verbonden Bemiddelaar’ van NS Partners Europe, met goedkeuring van de toezichthouder in Luxemburg. Robert en Frank maken gebruik van de Europese Vergunning van NS Partners Europe om hiermee de Nederlandse Markt met vermogensbeheer te bestormen. Volgend kwartaal is het eindelijk zover. Nu hebben wij zowel een kantoor in Den Haag als in Luxemburg,’ legt Frank uit. ‘Wij doen hier het relatiebeheer en in Luxemburg en Geneve zit een groot team van experts om vermogen ook daadwerkelijk te beheren met alle administratieve werkzaamheden die daarbij horen. Dat scheelt ons enorm veel tijd en geld, zodat wij ons kunnen focussen op de dingen die we belangrijk en leuk vinden om te doen: direct contact met klanten! 

NS Partners Europe neemt Frank en Robert dus heel wat werk uit handen. Robert: ‘Je kunt alles zelf gaan oprichten en doen, zorgen dat alles voldoet aan regelgeving etc., je blijft nog steeds met z’n tweeën. Nu hebben we een heel ervaren team van zeker 120 man achter ons staan die het vermogen ook daadwerkelijk beheert. Dat is een heel verschil.’ Wekelijks nemen Robert en Frank deel aan de internationale investeringsanalyse met alle specialisten en vermogensbeheerders. De partner in Luxemburg heeft meerdere kantoren in Europa, zoals Zwitserland en Londen en biedt toegang tot tientallen banken in heel Europa. Een ideale partner dus om klanten perfect te kunnen bedienen met ieders specifieke klantwens. Wanneer Frank en Robert het klantcontact onderhouden, hun kennis met hen delen en de beleggingsdoelstellingen bespreken, geven zij vervolgens alle gegevens door aan NS Partners Europe die voor de klant een rekening opent. Of meerdere, net wat de klant graag zou willen. 

Vastgoed financieren is verder kijken

Vermogensbeheer is één expertise van Doornbos Lagerveld en Partners. Financieringen voor onder andere vastgoed is de andere zakelijke dienstverlening. ‘Sinds de coronapandemie zijn banken als het op financiering aankomt een stuk voorzichtiger geworden,’ merkt Robert. ‘Ze mijden risico’s. Dat maakt dat wij voor oplossingen veelal kijken naar buitenlandse partijen en inmiddels een heel netwerk hebben van financiers die steeds meer bereid zijn om Nederlandse projecten te financieren.’

Frank vult aan: ‘Denk aan investeerders en financiers uit landen als Zweden, Londen, Luxemburg, Zwitserland, Singapore, Noorwegen of het Midden-Oosten. Ze moeten wel een ‘appetite’ of zekere zin hebben om vastgoed te financieren.’

De sleutel van deze slimme zet zit hem vaak in de Loan To Value, beter bekend als de LTV. Dat is het percentage tussen de lening en de waarde van het pand dat bij de Nederlandse banken vaak niet of nauwelijks hoger uitkomt dan 50% a 60%, terwijl dat bij banken in het buitenland wel tot 70% te onderhandelen valt. ‘Een klant die meer lening kan krijgen en minder hoeft af te lossen vindt dat natuurlijk toch interessant.’

Vastgoedfondsen: Nederland dicht, Luxemburg open

Een derde expertise van Robert en Frank is het maken van fondsen in Luxemburg. Wij gebruiken de structuur van een RAIF (Registered Alternative Investment Fonds). Momenteel zijn wij bezig met het oprichten van Vastgoedfondsen. Voor een grote vastgoedbelegger kan een Vastgoedfonds in Luxemburg een uitkomst zijn. 

 • De voordelen zijn: 
 • Participatie van andere beleggers in het fonds, zodat er meer onroerend goed gekocht kan worden;
 • Een grote vastgoedbelegger kan bijvoorbeeld 30% van de aandelen verkopen aan derden, om te investeren in goud, aandelen, obligaties en/of ander onroerend goed
 • of eenvoudig vermogen te schenken aan kinderen en kleinkinderen;
 • Een RAIF is een internationaal bekende structuur, zodat je makkelijker in het buitenland financiering kan verkrijgen;
 • Vermogensoverheveling naar kinderen cq. kleinkinderen gaat eenvoudig, terwijl het fonds wordt gemanaged door een deskundig team. Wel zo’n fijn idee wanneer je met pensioen wilt gaan;
 • Een vastgoedfonds is in 4 maanden opgericht met Europese Vergunning. De bijbehorende kosten zijn acceptabel in vergelijking met andere landen.

Een RAIF is een alternatieve belegging. In de markt is een ongeschreven regel dat een particuliere klant maximaal tussen de 5-10% van het vrij belegbare vermogen investeert in een alternatieve belegging. Onze fondsen starten vanaf € 250.000 per aandeel. 

 • Voordelen voor particuliere belegger zijn:
 • Een particuliere klant kan vanaf € 250.000 meedoen in een Vastgoedfonds met een totale waarde van bijvoorbeeld € 100 miljoen. Hierdoor kun je wel in vastgoed beleggen en tegelijkertijd voldoende spreiding hebben, waardoor het risico afneemt. Dit ten opzichte van bijvoorbeeld de directe aankoop van een appartement voor de verhuur van € 250.000. Het fonds wordt daarbij ook professioneel gemanaged;
 • Wel investeren in vastgoed en niet het gedoe;
 • Vermogensoverheveling naar kinderen en kleinkinderen is eenvoudiger dan bij rechtstreeks beleggen in vastgoed;
 • Onze fondsen hebben een Europese Vergunning, met een jaarlijkse controle door een vooraanstaand accountantskantoor.
 • De aandelen zitten in een effectenportefeuille bij een bank in Luxemburg;

‘Wij kiezen ervoor om in Luxemburg fondsen op richten. Het is goed geregeld, snel en niet te duur’, vindt Robert. ‘Wij maken de offertes op, hebben het contact met de klant en met alle benodigde specialisten en instanties in Luxemburg en zorgen ervoor dat alle partijen perfect geïnformeerd zijn. Het vastgoedfonds bestaat daarna met zekerheid binnen vier maanden, waarna je als belegger aan de slag kunt.’

Samen moet je het doen

In een bedrijf leunen de medewerkers vaak op elkaars talenten en dingen die ze leuk vinden. De één doet dit, de ander doet dat. Binnen hun onderneming vinden Frank en Robert beiden het klantcontact en uitzoekwerk erg leuk. Samen met de klant de weg naar succes bewandelen. Ook al hebben ze beiden net een andere opleidingsachtergrond en specifieke kennis, ze houden beiden van klantcontact, netwerken en het commerciële stukje. Robert en Frank willen geen groot bureau met veel medewerkers. Uitbreiding doen ze via samenwerking met professionele Partners. In de nabije toekomst met Nassau Capital Partners en Orange Dutch Capital. 

www.doornboslagerveld.nl

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..