1.4 C
Den Haag
maandag, december 4, 2023

Delftse ondernemers dagen nieuwe wethouder uit

Onze edities

Goed voorbeeld doet goed volgen. Daar zijn de ondernemers die meededen aan de Scootafette in Delft van overtuigd. Daarom daagden ze de nieuwe wethouder van verkeer Lennart Harpe uit om ook ervaring op te doen met de elektrische scooter. Harpe liet zich dit geen twee keer zeggen en stapte op de e-scooter!

De Scootafette ofwel de estafette met elektrische scooters werd van februari tot en met in mei dit jaar gehouden. Maar liefst negen ondernemers uit Delft stapten een week lang op de Sqoot-e-scooter om te ervaren hoe het is op een andere manier te reizen. Nu de Scootafette is afgelopen kwamen ze nog een keer bij elkaar bij MKB Delft-bestuurslid Richard Wernekinck van HOLLANDFELT om ervaringen uit te wisselen maar ook om de nieuwe wethouder van verkeer mee te nemen in hun enthousiasme. Want uit de blogs die de deelnemers schreven, bleek wel dat de e-scooter een handig en slim vervoermiddel is in de stad. Geen uitstoot en milieuvervuiling, geen herrie, overal snel ter plekke omdat je de files voorbij rijdt en parkeerkosten kent de e-scooter niet. Eigenlijk vonden de ondernemers dit het ultieme vervoermiddel voor de nieuwe wethouder. En de wethouder? Die zag er wel wat in. Dus zie je hem binnenkort op de e-scooter door Delft reizen? Maak dan een leuke foto van hem en stuur die op naar info@ga3punt0.nl De leukste foto wordt beloond met een leuke prijs.

Ervaringen
De meeste deelnemers aan de Scootafette zijn positief. Wernekinck heeft enthousiast deelgenomen en wil er nu een aanschaffen. “Ik wil een minder zwaar model en een met meer laadmogelijkheden. Vooral om tussen onze hoofdvestiging en de opslag heen en weer te kunnen reizen, is het een praktisch en snel vervoermiddel. Maar de spullen moeten wel droog blijven en daarvoor waren de mogelijkheden op het model dat we hebben geprobeerd een beetje te beperkt.” Overigens ziet hij niet alleen voor zijn eigen bedrijf maar voor eigenlijk alle bedrijven en middenstanders in de Delfts binnenstad mogelijkheden voor slimme mobiliteit. “Denk eens aan al die pakketjes die de binnenstad in moeten, dat kan prima met de e-scooter!”

Ook andere deelnemers zijn aan het bekijken of ze de e-scooters aanschaffen. Natuurlijk zijn er ook die ondanks hun positieve ervaring met de e-scooter, toch trouw blijven aan de fiets of de e-bike. Al was het maar om wat extra beweging te krijgen. Alle blogs staan op www.bereikbaarhaaglanden.nl/scootafette

Geen belemmeringen
Een aandachtspunt dat uit het project is gekomen, is het autoluwgebied van Delft. Voertuigen die niet aangedreven worden met pedalen zijn hier niet toegestaan.  De e-scooter wordt daarom geweerd. Oud wethouder Milène Junius heeft dit zelf ook ervaren en werd er tijdens haar reizen op de scooter nog bijna voor op de bon geslingerd. Haar opvolger Harpe hierover: “Juist de schone en stille elektrische mobiliteit van de e-scooter zouden we moeten faciliteren in de stad. Als daarvoor nu belemmeringen gelden, moeten we bekijken wat de mogelijkheden zijn om die weg te nemen.”

Ruyven volgt
Is in Delft de Scootafette afgelopen, in Ruyven begint het pas. Daar maken ze een dubbelslag door ondernemers ervaring op te laten doen met de e-scooter én met de e-bike: de bike-afette! Ook de ondernemers van Schieoevers denken hierover na.

Ga3.0
Niet alleen de ondernemers en de wethouder worden uitgedaagd een ander vervoermiddel te proberen. Ook voor de werknemers is er aanbod! Op www.Ga3punt0.nl kunnen zij gratis twee weken lang een e-bike lenen om uit te proberen. Ook andere acties staan hier vermeld. Zoals de mogelijkheid om geld voor een goed doel bij elkaar te fietsen en als klap op de vuurpijl de MobiliteitsAward Haaglanden. Werknemers die een goed mobiliteitsidee indienden kunnen maar liefst 15.000 euro verdienen om het idee uit te voeren. Uitdagingen? In Delft zijn er genoeg. Ga3.0 en doe mee!

Deelnemers Scootafette
•Milène Junius, wethouder Gemeente Delft
•Ehsan Turabaz, Inter IKEA Systems
•Joris Kleinveld, Auxilium
•Marinel van de Velde/Gerdine ter Kuile, Swunghouse Delft
•Yvo Sonneveld, No 13
•Gregory Foster, FOSTAIR
•George Zevenbergen, Moodz
•Max Eekhout, Octatube
•Richard Wernekinck, HOLLANDFELT

 

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..