6.1 C
Den Haag
woensdag, april 24, 2024

Delftse inzet op kenniseconomie

Onze edities

Wethouder Bas Vollebregt wil 1500 extra banen scheppen

De Delftse wethouder van Economische Zaken Bas Vollebregt (STIP) zet deze collegeperiode vol in op de creatie van nieuwe banen. Om in de komende jaren 1500 banen extra te scheppen, wil hij onder meer nieuwe bedrijven binnenhalen. “Het talent, de kennis en de kansen zijn hier aanwezig,’’ zegt hij in het gemeentehuis van Delft.

Ambitieus, maar uitvoerbaar, zegt Vollebregt over het Delftse economische plan: “In Delft werken we aan de oplossingen voor de maatschappelijke opgaven van vandaag en in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan klimaat, energie, vergrijzing. ”

Scoozy

Goed voorbeeld is het Delftse bedrijf Scoozy dat de scootmobiel van de toekomst heeft ontwikkeld en waarmee ouderen mobiel kunnen blijven. De ‘Scoozy’ is voorzien van de nieuwste technologieën. “Hij is voorzien van nano-technologie, kan langer doorrijden, is soepel te bedienen en wendbaarder. En esthetisch is hij ook verbeterd. De eerste serie is net van de band gerold. Een typisch voorbeeld van innovatieve maakbedrijvigheid die heel goed bij het Delftse dna past.’’

Samenwerken

Voor deze High-Tec sector heeft Delft alle mogelijkheden in huis om zich te ontwikkelen.  TU Delft, TNO, DSM, Allseas en vele andere bedrijven  zijn grote en belangrijke spelers die in Delft zijn gehuisvest. Dat is aantrekkelijk voor bedrijven die zich in Delft willen vestigen.”Ondernemers kunnen hier gemakkelijk samenwerken met bedrijven en onderzoeks- en onderwijsinstellingen. Samen vormen die het ecosysteem van Delft.’’

Personeel

Het potentieel technisch personeel in Delft is groot, zegt hij. Dat is gunstig: “Als bedrijf kan je hier makkelijk de juiste werknemers vinden. TU Delft heeft 25.000 studenten. Dan zijn er nog negenduizend studenten van de Haagse Hogeschool en zijn er veel praktisch geschoolde mensen. Bedrijven vinden hier dan ook medewerkers op alle niveaus.”

Fieldlab

De regionale fieldlabs waarin bedrijven intensief samenwerken met kennisinstellingen, zijn nog een reden voor bedrijven om zich hier  te vestigen. “Of je nou in de regio  bent gevestigd of in Delft, je kan met je bedrijf snel aankloppen om je product te testen,’’ zegt Vollebregt.

Met de uitbreidingsplannen heeft Delft ook behoefte aan meer bedrijfsruimte. Het gaat om panden  waar de hele keten zich kan vestigen, van werkplaats op de begane grond to kantoren in de lagen erboven, schetst Vollebregt.

Quantumlab

Het gesprek vindt plaats  een week voor de opening van het Microsoft Quantum Lab – een samenwerking tussen de TU Delft, TNO en Microsoft . Koning Willem-Alexander opent het quantumlab waar ingewikkelde berekeningen worden uitgevoerd. “Dat is een krachtige samenwerking waar we trots op zijn.’’ Deze bedrijven hebben weer andere nodig die apparaten voor de quantumeconomie maken, legt Vollebregt uit. En ook daar kunnen weer werknemers aan de slag. We werken hier aan een sterk regionaal cluster dat ook in de toekomst veel banen kan opleveren. “We richten ons ook op de ciruclaire economie en robotica, offshorebedrijven en biotechnische bedrijven. Er is plaats voor bedrijven in de hele keten van kennisonderzoeken tot het vervaardigen van prototypes.’’ De bedoeling is dat in 2040 tienduizend nieuwe banen zijn gecreëerd.

De gemeente speelt een actieve rol  bij het binnenhalen van bedrijven: “Partners in de stad kunnen rekenen op ondersteuning. Wij verbinden hen met bestaande instellingen en wij denken graag mee over de bedrijfsruimte,’’ aldus Bas Vollebregt.

Laatste nieuws

Zonder steun uit Brussel resteert slechts bijrol voor Europese auto-industrie

Brussel moet per direct bijspringen om verder afglijden van de Europese auto-industrie te voorkomen. Onmiddellijke actie is nodig om...

Lees ook..