9.2 C
Den Haag
donderdag, april 25, 2024

Delft, internationale kraamkamer voor innovatie

Onze edities

Marja van Bijsterveldt werd in september 2016 geïnstalleerd als burgemeester van Delft. Met verschillende bestuurlijke functies op haar palmares lijkt de voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geknipt voor deze baan, waarbij het verbinden van Delftenaren, bedrijven en organisaties voorop staat.

Business Haaglanden:

U neemt een flinke dosis bestuurlijke ervaring mee, zowel op regionaal niveau als vanuit uw periode in ‘Den Haag’ Op wat voor wijze hoopt u deze ervaring in te kunnen zetten tijdens uw burgemeesterschap van Delft?

Marja van Bijsterveldt:

“Het mooie van het burgemeesterschap is dat de werkzaamheden zeer divers zijn, werkelijk geen uur is hetzelfde. Ik houd van het lokale bestuur, dicht bij de mensen, het netwerken en het verbinden van mensen en initiatieven. Door mijn regionale portefeuille heb ik ook te maken met bovenlokale uitdagingen, al met al komen veel van mijn voormalige werkzaamheden samen in dit burgemeesterschap. De samenwerking in de regio is belangrijk, samen kan je meer dan alleen. Dit geldt zeker voor de stad Delft, centraal gelegen tussen Rotterdam en Den Haag. Delft heeft veel te bieden, met een unieke concentratie van technologische en innovatieve kracht in onderwijs, instellingen en bedrijfsleven. En dat in een heel mooie historische omgeving met veel culturele initiatieven, waar je makkelijk op de fiets van A naar B kunt komen. Ik ben kortom een bevoorrecht mens en net als in mijn tijd als minister en tijdens mijn voorzitterschap van het CDA, trots om nu het boegbeeld van de stad Delft te mogen zijn.”

Business Haaglanden:

U bent in september geïnstalleerd, hoe zou u het eerste half jaar als burgemeester van Delft omschrijven?

Marja van Bijsterveldt:

“Zowel de bevolking als organisaties, instellingen en ondernemers uit de stad hebben mij heel warm ontvangen. Uit ervaring weet ik dat het eerste jaar dat je een functie vervult intensief is, ik had een pittig 100 dagen inwerkprogramma. Maar het is goed om te merken dat je gaandeweg meer en meer inzicht, kennis en contacten in de stad krijgt. Daarnaast heb ik al mooie dingen mogen doen. Zo hebben wij als College in november een overeenkomst gesloten met de TU, onder het motto: ‘stad is campus, campus is stad’. Voor het goed functioneren van het kennis-ecosysteem in de driehoek overheid, bedrijfsleven en onderwijs is deze intensieve samenwerking erg belangrijk. Ik zie veel ondernemerschap en initiatief-rijkheid bij bedrijven en organisaties in de stad, mensen zoeken de samenwerking en dat versterkt nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast heeft Delft cultureel veel te bieden en rond bijvoorbeeld de opvang van vluchtelingen merk je hoe betrokken veel bewoners met elkaar zijn. Delft kent daarbij een menselijke maat en dat is een groot goed.’       

Business Haaglanden:

Delft is een belangrijke (internationale) technologische hub voor Nederland. Met een actieve TU die kortgeleden nog partners als AkzoNobel, Fokker en Airbus aan zich heeft weten te binden voor het ontwikkelen van innovaties voor de luchtvaartindustrie. Welke rol speelt het stadsbestuur bij (het initiëren van) zulke samenwerkingsverbanden?

Marja van Bijsterveldt:

“Het stadsbestuur vervult hierin verschillende rollen. Ferrie Förster is bijvoorbeeld als wethouder economische zaken scherp op nieuwe mogelijkheden en goed in het bij elkaar brengen van verschillende partijen. Delft Technology Partners (DTP) en IQ zijn organisaties waarin wij als gemeente actief participeren en investeren, zij vormen voor ons belangrijke partners die zowel binnen als buiten de stad actief zijn richting bestaande en nieuwe bedrijven, start-ups en partijen die belangstelling hebben voor de stad. Daarbij werken we ook goed samen met omliggende steden als Leiden, de MRDH en de provincie, die samenwerking is van groot belang voor een goed regionaal vestigingsklimaat. Met al deze partijen is de afgelopen tijd gewerkt aan een investeringsstrategie en de zogenaamde ‘Roadmap Next Economy’, beiden staan voor innovatieve impulsen en investeringen in de regio, waarbij Delft een betekenisvolle rol kan spelen vanuit haar eigen kracht.”

Business Haaglanden:

Wat maakt Delft een geschikte omgeving voor ondernemers?

Marja van Bijsterveldt:

“Delft heeft veel te bieden. Het is allereerst een prachtige stad met een, nog altijd zichtbaar, rijke historie. Het is er goed wonen en werken, met een ondernemende, energieke bevolking. Onze onderwijsinstellingen staan borg voor goede vakmensen, op elk niveau. Daarnaast zijn er mooie en belangrijke instellingen, van Yes!Delft, een technologische incubator binnen de stadsgrenzen die in wereldtop tien staat, tot instituten als Deltares, TNO en IHE te vinden. Delft heeft veel jonge bedrijven die innovatief aan de weg timmeren en een positieve flow geven aan de stad. Naast nieuwe start-ups en kennisinstellingen is het belangrijk dat ook jonge ondernemingen zich binnen Delft kunnen blijven doorontwikkelen. Als stadsbestuur willen we dit stimuleren door het faciliteren van een goede voorzieningen, maar ook door te werken aan een mooi en gastvrij centrum, waar het voor bewoners prettig toeven is. Zo wordt de spoorzone op dit moment herontwikkeld tot een prachtig nieuw gebied, met nieuwe voorzieningen, mooie appartementen en een splinternieuw station dat, met over een aantal jaren twee sporen erbij, borg staat voor een perfecte verbinding van Delft met de hele Randstad. Daarnaast gaan we het woningenbestand in het midden-segment uit te breiden, zodat werknemers makkelijker een woning kunnen vinden in Delft. “

Business Haaglanden:

Welke vraagstukken voor de stad staan bij u hoog op de prioriteitenlijst?

Marja van Bijsterveldt:

“Wat ik belangrijk vindt is Delftenaren, uit alle lagen van de bevolking, zich kunnen herkennen in de stad, mee kunnen komen met nieuwe ontwikkelingen én dat deze groepen, waar mogelijk, ook met elkaar verbonden zijn. Zo is voldoende werkgelegenheid op allerlei niveaus belangrijk en een evenwichtige ontwikkeling van de stad als geheel, in alles wat speelt rond kennis, maar ook in wijken en buurten, essentieel. Daarnaast vind ik dat de stad zelfbewuster naar buiten mag treden. Als je kijkt naar wat de stad te bieden heeft, dan mag Delft trots zijn op de positie die zij in het innovatieve en technologische internationale landschap inneemt! En uiteraard draag ik hier als burgemeester nog jarenlang met veel plezier een steentje aan bij.”

Laatste nieuws

Lees ook..