3.3 C
Den Haag
maandag, december 4, 2023

BRANDALARM! 1,4 miljoen mensen gemiddeld acht maanden thuis door burn-out!

Onze edities

Het aantal mensen met burn-outklachten blijft stijgen: 17% van de werkende bevolking – dat zijn dus 1,4 miljoen mensen – zit gemiddeld acht maanden thuis! De jaarlijkse kosten van werkgerelateerde aandoeningen zijn inmiddels gestegen naar bijna 9 miljard Euro (TNO Arbobalans 2018). Hoe hebben ‘we’ het zover laten komen en kunnen we er wat aan doen? We gaan erover in gesprek met Barbara Kok (eigenaresse en emotietherapeut bij de Burn Out Poli in Voorburg) en Margriet den Hartog (eigenaresse Bailine, totaal concept voor gezonde werknemers).

Wat een klier, die bijnier!

Het begint allemaal met stress. Stress is op zich een gezonde chemische reactie van het lichaam op ‘gevaar’. In situaties van acute stress produceren de bijnieren het stresshormoon adrenaline. Dit maakt ons scherp en alert en in bepaalde situaties komt dat heel goed van pas; bijvoorbeeld bij een sollicitatie of een examen. Echter, wanneer er geen rust volgt op stress ontstaat chronische stress: het brein blijft continu prikkels afgeven aan de bijnieren, die op hun beurt weer constant blijven vragen om nóg meer adrenaline. Ons hele systeem raakt overprikkeld en je staat continu ‘aan’. Mentaal, emotioneel én fysiek raak je volledig uitgeput en van het één op het andere moment gaat alles op zwart. Je kan niets meer, je bent letterlijk opgebrand. Kortom: je hebt een burn-out!

Mens heeft brein van een vis

De een is er gevoeliger voor dan de ander, maar voor iedereen geldt dat de mens op geen enkele manier is opgewassen tegen de stressprikkels van de huidige tijd. De evolutie van ons stresssysteem is namelijk bij de vis blijven steken.’ Dat zeggen Witte Hoogendijk (psychiater) en Wilma de Rek (journalist Volkskrant) in hun boek ‘van big bang tot burn-out’ (zie leestips). ‘Wij mensen gaan onze moderne stressoren te lijf met de gereedschappen van een prehistorische vis’.

Duurzame gereedschapskist

De Burn Out Poli in Voorburg heeft een gereedschapskist ontwikkeld, met daarin de ‘tools’ waarmee we wél met de stressprikkels van de 21ste eeuw leren omgaan. Het is een resultaatgerichte manier van coaching, waarmee de oorzaak van de problematiek wordt weggenomen. Daarnaast krijg je het juiste gereedschap aangereikt, waarmee je op mentaal, fysiek én emotioneel gebied op een gezonde manier met jezelf leert omgaan en waar je de rest van je leven baat bij hebt.

Voorkomen is beter – en stukken goedkoper – dan genezen!

Zit iemand eenmaal in een burn-out, dan zit diegene gemiddeld acht maanden thuis. Acht maanden!!! De kosten hiervan zijn schrikbarend en kunnen oplopen tot wel 80.000 euro, nog even los van de extra kosten voor vervangend personeel. Het is dus veel beter om een burn-out te voorkomen. Maar hoe dan? Hierin hebben zowel werkgever als werknemer een eigen verantwoordelijkheid. Margriet: ‘stressbeheersing begint bij  gezond en gevarieerd eten en voldoende beweging. Als werkgever kan je je medewerkers hierin stimuleren, door bijvoorbeeld een gezonde lunch aan te bieden of bedrijfsfitness te faciliteren.’

Barbara vult aan: ‘geef als werkgever het goede voorbeeld en kap nou eens met te verwachten dat je medewerkers ook ’s avonds of in het weekend hun mail nog moeten beantwoorden. Maar de werknemer moet zelf ook actief aan de slag. Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen leven, je loopbaan en je eigen gedrag. Kijk eens in de zoveel tijd eens kritisch naar jezelf en vind jezelf steeds weer opnieuw uit. Er zijn geen pasklare oplossingen, maar het begint met inzicht, want een preventieve aanpak is uiteindelijk een stuk goedkoper en veelal wordt deze ook nog (geheel of deels) vergoed door een ziektekostenverzekering.

Het totaal gezondheidsconcept van Bailine – een juiste combinatie van voeding, beweging en ontspanning – zorgt voor fitte, gezonde en ontspannen werknemers. Wees zuinig op uw medewerkers (het is tenslotte uw werkkapitaal) en vraag de gratis en vrijblijvende vitaliteitscheck aan!

Bailine Haaglanden

Margriet den Hartog

T. 070-4157212

E. margriet@bailinehaaglanden.nl

www.bailinehaaglanden.nl

De 3D aanpak van de Burn Out Poli (een multidisciplinaire aanpak op zowel mentaal, emotioneel als fysiek gebied) is al tien jaar een bewezen methode waarmee burn-out cliënten binnen twaalf weken weer aan het werk zijn. Meer weten? Vraag een geheel vrijblijvende en gratis intake aan.

Burn Out Poli

Barbara Kok

T 070 737 0392

E info@burnoutpoli.com

www.burnoutpoli.com

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..