1.4 C
Den Haag
maandag, december 4, 2023

Binckeiland: Metamorfose van formaat

Onze edities

De Binckhorst is booming. Het Haagse bedrijventerrein dat aan Voorburg grenst, maakt deze jaren een complete metamorfose door. Van hoofdzakelijk een bedrijventerrein verandert het gebied in een trendy woon-werkomgeving met een industrieel karakter.

Vlak langs de Trekvliet aan de rand van het Voorburgse groen en met uitzicht op de skyline van Den Haag, verrijst de komende maanden het woongebied Binck Eiland. Dit bouwproject vormt de opmaat naar de gehele transformatie van De Binckhorst tot woon-werkgebied. Binck Eiland is het eerste deelgebied waar spiksplinternieuwe woningen worden opgeleverd.

VAN STAATSDRUKKERIJ TOT MODERNE APPARTEMENTEN

Gebiedontwikkelaars  Local, BPD Ontwikkeling en Vorm transformeren hier, op het voormalige SDU-terrein,  het kantoorpand en de loods van de staatsdrukkerij tot moderne appartementen en comfortabele, grondgebonden woningen. De eerste woningen worden naar verwachting volgend jaar zomer opgeleverd. Het gehele project dat in drie fasen vorm krijgt, wordt eind 2019, begin 2020 als eerste woonproject op de Binckhorst opgeleverd. Het gloednieuwe wooneiland telt dan zo’n 240 woningen.

Phlip Boswinkel van Local, Wicher Mol van BPD en Peter Klink van Vorm geven een week voor de ontmanteling van het gebouw een impressie van het terrein over twee jaar.   

DE BINCK

De eerste stap in het uitdagende project is de omvorming van het kantoorpand tot het hypermoderne appartementencomplex ‘De Binck’. Er is ruimte voor tweelaagse appartementen, woningen met daktuinen en  appartementen met een ‘zwevend’ balkon. “De ruime entree blijft behouden en op de begane grond wordt plaats gemaakt voor een buurtsuper,’’ zegt Phlip Boswinkel van Local. Bij de omvorming van het gebouw verandert er niets aan de constructie en de materialen worden in het nieuw op te leveren gebouw hergebruikt. “Het pand is pas tien jaar oud. Het is maatschappelijk onverantwoord om het weg te gooien,’’ legt Boswinkel uit. “Bovendien staat dit gebouw van SDU inmiddels in het collectief geheugen gegrift. Dan is het makkelijker een pand te transformeren.’’ Boven is een voorbeeldappartement ingericht. “Een pand als dit heeft hogere plafonds,’’ laat Peter Klink van Vorm zien. De hoogte van de plafonds kennen volgens hem een riante 3 meter 30. “Het geeft een geweldige ruimte die je in geen andere nieuwbouwwoning zult treffen, omdat die andere constructies en maten kennen. Wij behouden de vormen, waardoor de bewoner een unieke woonruimte krijgt,’’ aldus Klink.

DE DUIKPLANK

“Op de bovenste verdieping  komt een extra woonlaag,’’ wijst Wicher Mol van BPD vanaf het dak. BPD is specialist in het creëren van nieuwe leefomgevingen en het realiseren van markante woningen. Opvallend aan het project aan de Binckhorstlaan is de creatie van ‘de duikplank’; de extra laag waar Mol over spreekt. Deze woonlaag die bovenop het dak wordt gebouwd, steekt bij wijze van spreken als een duikplank over de rand van het pand heen. En de eigenaren kunnen zelfs vanaf hun dak genieten van het uitzicht; op de daken wordt ruimte gecreëerd voor daktuinen.    

IDEALE LIGGING

Binck Eiland wordt omringd door het groen op de Haags-Voorburgse grens en het water van de Trekvliet. De toekomstige bewoners profiteren van de wegen die direct aansluiten op de A12 en het centrum van Den Haag. Straks als de Rotterdamsebaan er is, ligt Binck Eiland ook ideaal ten opzichte van de A13. De loods achter het kantoor wordt gedemonteerd en straks weer opgebouwd in Barneveld.  “Daar krijgt het de functie van bedrijfshal,’’ zegt Boswinkel. De loods van 10.000 vierkante meter maakt plaats voor de tweede fase van  Binck Eiland : Binck Plaats.

BINCK PLAATS EN BINCK KADE

Binck Plaats bestaat uit 46 grondgebonden woningen. Deze maken samen met  Binck Eiland  een rechthoekige vorm waarbinnen volop ruimte is voor een royale binnentuin. Alle woningen komen uit op deze binnentuin. Een deel van de huizen is gelegen aan het water, een aantal huiskamers kijkt uit op het omliggende groen. Parkeren is gemakkelijk: onder de binnentuin wordt een publieke parkeergarage aangelegd. Bewoners en bezoekers kunnen hun bolide hier veilig kwijt.

Op het achterste deel van het terrein worden langs de Trekvliet twee nieuwe woontorens gebouwd, geeft Klink aan. Deze woontorens langs het water vormen de derde fase in het project Binck Eiland : Binck Kade. Wanneer deze bouw is afgerond, vormt het huidige bedrijventerrein een schitterend wooneiland met de blik gericht op de toekomst.

Meer informatie? www.binckeiland.nl

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..