-0.5 C
Den Haag
vrijdag, december 1, 2023

Betsy Dijkstra – Nederlandse favoriete vakantieactiviteit: wachtwoorden strooien

Onze edities

De zomervakantie staat weer voor de deur. Daarmee breekt het seizoen aan waarmee Nederlanders massaal hun wachtwoorden op straat gooien. De zomervakantie, niet voor niets de leukste periode van het jaar voor iedereen, inclusief de kwaadwillende!
Voordat we op vakantie gaan worden veel zaken goed geregeld. Een reisverzekering tegen verlies, diefstal en schade aan bagage, medische kosten en ongevallen. Daarnaast zijn we tijdens de vakantie extra alert op onze spullen. Maar bent u ook zo voorzichtig met het gebruik van uw smartphone, tablet of laptop tijdens uw vakantie?
Op vakantie maakt iedereen het liefst gebruik van Wi-Fi netwerken. Immers, hoge roamingkosten worden daarmee voorkomen. Veel mensen zijn zich er echter niet van bewust dat openbare Wi-Fi netwerken zeer onveilig kunnen zijn.
Op luchthavens en in gebieden waar veel toeristen bij elkaar komen, worden de laatste tijd steeds vaker ogenschijnlijk ‘onschuldige’ Wi-Fi netwerken aangetroffen met veel belovende namen zoals bijvoorbeeld ‘Free Wi-Fi’.  Niet zelden schuilt een slimme hacker met een laptopje achter dit netwerk. Iedereen die verbinding maakt met dit netwerk en zijn mail, banksaldo, Facebook, WhatsApp of wellicht zelfs het bedrijfsnetwerk checkt, laat zijn internetverkeer inclusief inloggegevens, wachtwoorden en mogelijk zelfs creditcard gegevens in de val lopen die voor hem is opgezet.
Dit wordt ‘Wi-Fi sniffen’ genoemd en werkt erg eenvoudig via de laptop die zich ophoudt in de buurt van een populaire Wi-Fi-hotspot. Zo’n laptop moet kunnen beschikken over een Wi-Fi-adapter, extra mogelijkheden en software waarmee al het Wi-Fi-verkeer uit de lucht wordt gehaald. Natuurlijk, Wi-Fi-verkeer is versleuteld, echter als de Wi-Fi-sniffer (via de algemeen bekende toegangscode) eveneens bij dezelfde Wi-Fi-hotspot aankoppelt, niet meer. En een drankje later is uw WiFi-verkeer is helemaal niet meer versleuteld, dus leesbaar!
Mijn advies is dan ook om tijdens de vakantie zo min mogelijk ‘gevoelige communicatie’ plaats te laten vinden via openbare Wi-Fi netwerken. Gebruik hiervoor bij voorkeur toch de duurdere mobiele internetverbinding of maak enkel gebruik van Wi-Fi netwerken die u echt vertrouwd. Daarnaast bieden veel providers ook betaalbare databundels voor in het buitenland.
Ik wens u een fijne, zonnige en vooral zorgeloze vakantie!

Betsy Dijkstra – Kick ICT

Laatste nieuws

Lunch a lungo… Classique 

Er valt bij The Hague Hospitality Experience Centre veel te genieten én te beleven: drie compleet verschillende restaurants, waar...

Lees ook..