9.7 C
Den Haag
donderdag, april 18, 2024

Wat heeft uw partner met uw bedrijf te maken?

Onze edities

Michaël Lentze, Notaris en Registermediator, Ellens & Lentze, Notariaat en Mediation

lentze_7692

Natuurlijk heeft u toen u ging trouwen gekozen voor huwelijkse voorwaarden. In gemeenschap van goederen trouwen is voor ondernemers niet de verstandigste keuze. Al is er nu wel een nieuw wetsvoorstel ingediend dat pleit voor een wijziging naar een systeem waarin alles van voor het huwelijk persoonsgebonden blijft en alles vanaf het huwelijk gezamenlijk wordt. Als u daar voor zou kiezen. Maar u heeft, heel verstandig, huwelijkse voorwaarden opgesteld met uw partner.

Vernieuwen om te overleven

En wat waren het mooie jaren! Iedereen heeft veel geleerd van de financiële crisis, er zijn veel interessante, nieuwe initiatieven ontstaan en veel ondernemers zijn gedwongen eens kritisch naar hun productlijn en werkwijze te kijken. Dat was ook nodig. Om te kunnen blijven overleven.

En zo is dat ook met uw huwelijkse voorwaarden. (En het huwelijk zelf. Maar over hoe u dat levendig houdt vindt u elders vast betere adviezen.) Als u eens terugleest welke afspraken u en uw partner indertijd hebben gemaakt, valt misschien op hoe veel er de laatste jaren is veranderd. Hebben jullie gezamenlijk of juist op naam van één van de twee een woning gekocht? Zijn er kinderen geboren? Heeft het bedrijf een structurele wijziging ondergaan? Kortom: Gelden de afspraken van toen nú nog wel?

Persoonlijke voorwaarden

Gelukkig kunnen de huwelijkse voorwaarden aangepast worden en daarmee precies zo gedetailleerd worden als jullie graag willen. Het is net als bij een testament echt maatwerk. Zeker als er in uw situatie sprake is van een groot inkomensverschil én een bedrijf of kinderen moet goed vastgelegd worden wie wanneer waarvoor verantwoordelijk is.

U kunt uw partner beschermen tegen mogelijke schulden van uw bedrijf. Maar andersom kunt u uw bedrijf ook beschermen tegen privéschulden. Ondernemers die vaak te maken hebben met aansprakelijkstellingen moeten hier goed over nadenken.

De afspraken rondom de uitzonderingssituaties die in uw clausules worden benoemd, moeten uiteraard wel nagekomen worden. Heeft u bijvoorbeeld afgesproken een gescheiden administratie te voeren en jaarlijks een en ander met elkaar te verrekenen? Vergeet dat dan niet ook daadwerkelijk te doen. Want bij een scheiding of een faillissement kan juist zo’n ogenschijnlijk kleine nalatigheid grote gevolgen hebben en moet u misschien wel meer met elkaar delen dan u vooraf had bedoeld.

Besparen en beschermen

Als u samen uw oude huwelijkse voorwaarden weer heeft doorgelezen en heeft bepaald wat er in uw huidige situatie veranderd is, helpt uw notaris u met alle wijzigingen. Bijkomend voordeel is dat u zo bijvoorbeeld aanzienlijk kunt besparen op de overdrachtsbelasting, het schenkingsrecht en de erfbelasting. Als ondernemer herkent u de vele kansen die het wijzigen van uw huwelijkse voorwaarden oplevert vast direct. En zo ziet u weer hoe veel uw partner, direct of indirect, te maken heeft met uw bedrijf.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laatste nieuws

Sophie van Gunn en Willem Jan Huizingavan Baker Tilly: ‘Een uitdaging in huidig belastingklimaat ondernemer te zijn’

Het zal de Haagse ondernemer niet verrassen dat de grootste belastingwijzigingen elk jaar op Prinsjesdag worden aangekondigd. Maar ook...

Lees ook..